Kristina Traks • 6. september 1999 kell 22:00

Piimakontsern tagastas tühise koguse võid

Veterinaarameti piiriteenistuse direktor Vladimir Razumovski ütles eile, et Ühinenud Meiereid vedasid eelmisel nädalal riigist välja ainult ühe autokoormatäie ehk 25 tonni kasutustähtaja ületanud võid.

«Ei oska öelda, miks nad nii vähe välja vedasid, kuid ettekirjutus kogu avastatud aegunud või suhtes on endiselt jõus,» lausus Razumovski. Tema sõnul on Ühinenud Meiereide impordilitsents senini peatatud.

Veterinaaramet avastas külmhoonetest 540 tonni Ühinenud Meiereidele kuuluvat aegunud võid.

Veterinaarameti peadirektor Ago Pärtel tunnistas, et analüüsitud või on tervisele ohutu ja seda võib kasutada eksporttoodangu valmistamiseks. Pärteli sõnul puudutab luba eksporttoodangut valmistada vaid võid, mis on juba lahti tollitud. Lahtitollimata 540 tonni kohta kehtib endiselt ettekirjutus see hävitada või tootjale tagastada.

Ühinenud Meiereide pressiesindaja Ene Nobel ütles, et enne või analüüside tulemuste saabumist ettevõte aegunud võid välja vedama ei hakka. Võikoorem, mis eelmisel nädalal Eestist välja veeti, oli Nobeli sõnul eksport Venemaale. Ta kinnitas, et see või polnud valmistatud aegunud importvõist.

Ühinenud Meiereidele kuuluva suure koguse aegunud või avastamise tagajärjel korraldas veterinaaramet lauskontrolli kõigis Eesti tolliladudes, kus hoitakse toiduaineid. Veterinaarinspektorid kontrollisid ladudes seisva toidukauba säilivustähtaega ja säilitamistingimusi.

Harju veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar kinnitas, et kontrolli käigus avastati vaid väikeseid koguseid toiduaineid, mille aegumistähtaeg oli möödas ja mille dokumendid polnud korras, kuid Ühinenud Meiereides avastatud võikogusega sarnast ei leitud.

«Kära enne kontrolli oli nii suur, et ehk jõuti osa kaupa enne kontrollimist laiali vedada,» lisas Vahesaar.

Veterinaaramet kontrollis nädala jooksul kokku ligi sadat tolliladu.

Hetkel kuum