Toomas Truuverk • 16. september 1999 kell 22:00

Norma kergitas börsi aktiivsust

Samm-sammult oma kevadisele IPO hinnale lähenenud Telekomi aktsia, läks eile pärast esimest arglikku vajumist allapoole 85 kr taset, järsule langusele.

Aktsia hind langes Tallinnas ja Londonis taas paarisrakendis, jõudes tund enne Tallinna börsi sulgemist ajaloo madalaima 80,25 kroonini. Sulgemishetkeks Telekomi aktsia veidi kosus ja lõpetas päeva 82,25 kroonil.

Telekomi aktsia languse põhjustas väidetavalt ühe suure fondi soov Eesti Telekomi aktsiast väljuda. Konkreetset põhjust, mis müügiotsuse tingis keegis siiski ei tea. Huvitav on see, et samaaegselt võis jälgida päris suure müügikorralduse läbi surumist ka Tallinna börsil. Päeva lõpus tõmmati see tehing kokku 33 000 aktsiase kaalutud hinnaga tehinguna, koguväärtusega 2,73 mln kr.

Üsna üksmeelselt kinnitavad analüütikud Telekomi kui ettevõtte fundamentaalset tugevust. Seda, et põhjust tuleb otsida kuskilt mujalt, kinnitab kasvõi Poola Telekomi aktsia kukkumine septembri alguse 27 zlotilt eile õhtul 21,7 zlotile ehk 26,2%.

Erinevad analüütikud märkisid võimaliku välisinvestoreid hirmutavate teguritena palju erinevaid põhjuseid, alustades Venemaa ebastabiilsusest ja lõpetades läheneva aastavehetusega, mis toob kaas 2000. aasta arvutivea kartuse.

Mis konkreetne põhjus ka ei olnud, kardetakse turul, et selle mõju völisinvestoritele püsib ja üks osa neist on valmis Eesti Telekomi aktsiatest loobuma ükskõik mis hinna eest. See muudab Telekomi aktsia hetkeseisu hoolimata fundamentaalsele tugevusele üpris ebakindlaks.

Telekomi aktsia langus õõnestas ka teiste likviidsemate aktsiate jalgealust. Hansapanga aktsia hind kukkus päris elavas kauplemises, kus päevakäive ulatus 7,65 mln kroonini, 1,16% ja Norma aktsia 2,75 mln kroonise käibe juures 2,36%. Ükski põhinimekirja aktsia eile plusspoolel ei lõpetanud.

Hetkel kuum