Tõnis Oja • 19. september 1999 kell 22:00

Turud kardavad ühisaktsiooni

Jeeni kurss kukkus eile kahe protsendi võrra tasemele 107,31 USD/JPY, mis oli saareriigi valuuta suurim päevane nõrgenemine viimase kuu jooksul. Võrreldes möödunud nädala kõrgeima kursiga oli reede keskpäeval jeen kaotanud juba 4 protsenti.

Jeeni nõrgenemine oli tingitud investorite kartusest, et Jaapani kõrged rahandustegelased suudavad kaasata Ameerika Ühendriike ning Euroopa rahaliitu peatama saareriigi valuuta tugevnemist jeeni tugimüükidega. Homme algab seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumine ning valuutakursid võivad olla üks peamisi kõneluste teemasid. Ametlikku kinnitust pole ükski rahandustegelane selle kohta küll andnud.

Jaapani ajakirjanduse andmetel nõuab USA saareriigilt rahapakkumise suurendamist ning alles siis saab mõelda koordineeritud ühistööst. Reedel avaldatud andmetest selgub, et raha pakkumine Jaapanis oli augustis viimase kuue kuu madalaim.

Euro kurss jäi dollari suhtes väheliikuvaks. Euroopa keskpanga igakuine raport näitas, et rahaliidu liikmesriikides jääb inflatsioon alla 2 protsendi, mistõttu muutub intresside tõstmine lähiajal vähetõenäoliseks.

Hetkel kuum