ÄP fototoimetus • 27. september 1999 kell 22:00

Venemaa viimasel kohal

Kõige konkurentsivõimelisemaks riigiks on teist aastat järjest Singapur, teisel kohal on USA.

Pingerida põhineb 4000 firmajuhi seas läbi viidud küsitlusel, uurimuse koostajateks on Harvardi ülikooli professorid Jeffrey Sachs ja Andrew Warner. Eesmärgiks on välja selgitada konkreetse riigi majanduskasvu väljavaated.

Venemaa puhul on need üsna tumedad -- uurimuse järgi võib Venemaa SKT aastatel 2000--2009 kasvada aastas 0,9%. Samas on Singapuri majandusel eeldusi kasvada 5% tempos.

Konkurentsivõime hindamisel on arvesse võetud ühiskonna avatust, valitsuse teovõimet, finantssüsteeme, infrastruktuuri, tehnoloogia arengut, ettevõtete juhtimist, tööjõu kvaliteeti ja institutsionaalset arengut kajastavaid tegureid.

Venemaa puhul on näitajad nimetatud kategooriates, tööjõud välja arvatud, kõige madalamate hulgas. Lisaks kahjustavad Venemaa ja Ukraina konkurentsivõimet vähene usaldus valitsusse, hirm organiseeritud kuritegevuse ees ja olematu usk politseisse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum