Toomas Truuverk • 28. september 1999 kell 22:00

Tallinna börs sööstis langusesse

Aktsiate hinnad Tallinna börsil läksid eile hommikul vabalangusesse. Kõigi juhtivate aktsiate hinnad olid keskpäevaks esmaspäevase sulgemistasemega võrreldes vähemalt 3 protsendiga miinuses. ÄP indeks sulgus börsipäeva lõpus 283,27 punktil, kukkudes päevaga 4,12%.

Börs avanes eile hommikul mustades muremõtetes. Juba pikemat aega investorites vindunud negatiivsed emotsioonid said pärast esimesi hommikusi müügiordereid laiema kandepinna ja ühisel nõul suruti aktsiate hinnatase rohkem kui 4 protsenti madalamale.

Tõsisest segadusest ja peataolekust börsil annavad tunnistust kasvõi turuosaliste erinevad kommentaarid toimuvale. Kui seni on pakutud kukkumise mootorina välja välisinvestorite põgenemist, siis Suprema kauplemispoole juht Sten Sumberg ütles eile Äripäevale, et tema pole enam ammu ühtegi müüvat välisinvestorit näinud ja tekkinud paanika on puhtalt kohalike spekulantide üles keerutatud.

Kõige suurema tagasilöögi sai eile Norma aktsia, mille hind kukkus registreeritud 71 tehingu tagajärjel 10,5%, 34,0 kroonile. Norma puhul oodatakse jätkuvalt uudiseid tehingu kohta Autoliviga, mis peaks hakkama lähiajal mingi tulemuseni jõudma. Kawe Kapitali juhataja Kristjan Hänni ütles eile Norma käekäiku BNSile kommenteerides, et Norma puhul tõuseb muu hulgas teravalt esile 2000 aasta probleem, sest ettevõtte suurim klient Avtovaz asub kõige suuremas ohupiirkonnas.

Üksikute tegurite mõju aktsiahindade kujunemisele on hetkel siiski võrdlemisi tagasihoidlik. Põhjust tuleb ikkagi otsida kõigi tegurite koosmõjul tekkinud üldisest negatiivsest meelestatusest. On tõenäoline, et nõrkushoog kestab veel mõnda aega. Kui tulevad aga esimesed konkreetsed signaalid majandusolukorra üldisest paranemisest, leidub kindlasti ka riskialdist kapitali, mis 2000 aasta ohust ei hooli.

Hetkel kuum