6. oktoober 1999 kell 22:00

Ekspedeerija Schenker-BTLi süüdistatakse kauba kaotamises

Multimarketing Distributions Ltd Eesti esinduse direktor Sergei Ninassov rääkis, et 27. septembril läksid firma esindajad Schenker-BTLi tollilattu Inglismaalt saabunud mobiiltelefone ära tooma. Laotööline tõi kohale kaheksa suurt kasti, kuid kaks neist olid ilmsete avamistundemärkidega. Koos tollitöötaja ja lao esindajaga loeti mobiiltelefonid üle ja selgus, et 400 aparaadist oli puudu 46.

«Läksime kontorisse akti vormistama ning samal ajal jäid transporditöölised kaste sulgema,» rääkis Ninassov, «Pärast laaditi kastid meie auto peale ja tollitöötaja pani furgoonile plommid peale. Sõitsime teise tollilattu, sest seal oli kauba hoidmine odavam. Kui me seal uuesti tollitöötaja juuresolekul mobiile üle lugema hakkasime, tuli välja, et puudub veel kuus telefoni. Kuhu need veel vahepeal kadusid, jäi mulle täiesti arusaamatuks.»

Sama saladuslikul moel kadusid mullu 25. veebruaril tolli plommitud Scanspedi (nüüdse Schenker-BTL) furgoonist mobiiltelefonid Ericsson GH688.

Ericsson Eesti ASile kuuluv kaup laaditi peale Kanali tee tollilaos, kuid kui koorem Riia Apgerbi terminali jõudis, oli telefone ühtäkki 13 võrra vähemaks jäänud.

Schenker-BTLi tegevjuht Meelis Arumeel ütles, et kauba kadumine nende laost või autodest on välistatud ja tegemist on spekulatsioonidega. «Transpordiahel on ju väga pikk ja keeruline -- kaup liigub läbi mitme firma ja vastutus nende vahel on alati lepingutega täpselt paika pandud,» rääkis ta. «Meie võtame lattu vastu pakendi kaaluga x ja anname selle ka edasi, aga selle eest, mis kastide sees on, transpordiettevõte vastutada ei saa. Meil on ka turvakaamerad üleval, ja kui midagi juhtub, saab kõike videolindilt kontrollida.» Arumeel lisas, et sel aastal pole nad üldse saanud selliseid kaebusi, kus oleks Schenker-BTLi süü tõestatud.

Ometi on peaaegu kõik suuremad mobiilimüüjad kurtnud aparaatide kadumise üle teekonnal Rootsist Eestisse.

Ericsson Eesti logistikajuht Peep Tomingas ütles, et mobiiltelefonide vargus transportimise ajal on täiesti tavaline. «Osa kaob juba Rootsi poolel, seal saadi üks kamp hiljuti kätte. Osa kaob lennuväljal -- seegi on paberitega tõestatud.»

Anonüümse politseitöötaja sõnul ei viinud varasteni ka Ericssonide IMEI-koodid, kuid teada on, et vähemalt viis neist töötasid veel möödunud aastal Eesti Mobiiltelefoni võrgus.

Doris Kalle Halloo poodide ketist ütles, et neil on viimasel ajal olnud kaks juhust, mis aga lõppesid hästi.

«Esmaspäeval käisid meil kohal rootslased ja transpordifirma esindajad ning nüüd pannakse kastidele erinevatel käitlusetappidel turvateibid. Nii on kohe näha, kes on pakendi vahepeal avanud,» rääkis Kalle.

Esmofoni esindaja teatel on transpordil kaduma läinud alla kümne telefoni ja see ei ole nende jaoks märkimisväärne kaotus.

Meelis Arumeel tunnistas, et mobiilid on vaid ühel korral Schenker-BTLi vastutuse ajal kaduma läinud. See oli sama ülalmainitud juhtum, kui Ericssoni mobiiltelefonid teel Riiga haihtusid.

«Kuidas see juhtuda sai, on täielik müstika. Koorem pannakse ju plommi alla,» ütles Arumeel ja lisas, et Schenker-BTL pidi möödunud aastal siiski väikese puhastuse tegema -- tabatud süüdlased lasti kohe lahti ning neid kohustati kahjud hüvitama.

Arumeel lisas, et kuigi firma veab aastas kaupa miljardite kroonide väärtuses, tuli neil sel aastal maksta kauba saajale kahjusid välja vaid vähem kui poolesaja tuhande krooni eest. Seega on kaoprotsent kaduvväike.

Sergei Ninassovi sõnul oli Multimarketing Distributionsi kahjusumma 200 000 krooni ja see on nende jaoks siiski arvestatav summa.

Vt. ka Mobiilide kadumine on viimasel ajal sagenenud

Autor: Lauri Liikane

Hetkel kuum