Toomas Truuverk • 11. oktoober 1999 kell 22:00

Norma aktsial ebamäärane seis

Investorite tähelepanu köitis eile pea jäägitult Norma aktsia, mille hind hakkas Norma Grupi ja Autolivi tehinguni jõudmise toel kiirelt ülespoole liikuma. Ülejäänud turul jätkus aga väheaktiivne kauplemine, kus aktsiate hinnad tegid siiski mõnel juhul päris huvitavaid liikumisi.

Norma aktsia järele oli hommikul oodatult suur huvi. 34,5 kroonil avanenud aktsia hind kerkis esimese viie minutiga krooni ja järgmise kümne minutiga veel 50 sendi võrra.

35,5 krooni jäi eile ka Norma laeks. Olukord Norma aktsia osas on endiselt veidi ebamäärane. Investoritel pole teada, palju Autoliv nõustus poole Norma eest maksma. Kuna teadjad ei taha hinda välja öelda, kardetakse turul omakorda, et summa oli oodatust tublisti väiksem.

Investorite ebakindlus peegeldus eilses kauplemises, kus pärast esimest veerandtunnilist kauplemissessiooni ja hinna ligi 10protsendist tõusu Norma aktsia stabiliseerus, kuid kauplemine püsis jätkuvalt aktiivne. Seega oli tekkinud hinnataseme juures suur hulk neid, kes uskusid, et hind tõuseb edasi (ostjad) ja investoreid, kes edasises tõusus nii kindlad ei olnud (müüjad).

Norma aktsia ei suutnud siiski kogu turgu eile üles vedada. Ühispanga aktsiale, mille hind kukkus päevaga 6,03%, sai saatuslikuks eile ennelõunal suhteliselt vaiksel turul müüki paisatud suurem aktsiaplokk, kokku 25 000 aktsiat. Kas tehing võis mingil kujul mõjutatud olla pärastlõunasest teatest Tallinna linna kontsernikonto võimalikust Ühispangast äraviimisest, on raske, isegi võimatu hinnata. Kindel on aga see -- kui Tallinn tõepoolest oma konto mõnda teise panka tõstab, on see Ühispangale tubli löök.

Eile selgusid reedel lõppenud Hüvitusfondi emissiooni tulemused. Kolmekordne ülemärkimine annab kinnitust, et HF müüs obligatsioone põhjendamatult odavalt. Investoritel on selle üle kindlasti hea meel, eriti kui emissiooni mahtu suurendatakse.

Hetkel kuum