Kaja Koovit • 12. oktoober 1999 kell 22:00

SEB sai Ühispanga kontrollpaki endale

«Oleme omandanud 50,15% Ühispangast ning praegu enam aktsiaid turult juurde ei osta,» kinnitas Svenska Enskilda Bankeni (SEB) Baltic Holdingu juhataja Mats Kjaer eile. Kjaer lisas, et Ühispank on Eesti turul tugeva positsiooniga ja SEBi strateegia ei näe praegu ette osaluse edasist jõulist suurendamist.

Hansa Investmentsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk lausus, et juhul, kui SEB tõepoolest aktsiaid enam kokku ei osta, võib Ühispanga aktsia hind turul veidi langeda. Ühispanga aktsia on nii odavaks müüdud, et ega siin enam olulist langemisruumi ei olegi, lisas Reisenbuk.

Vaatamata sellele, et strateegiline osalus on Ühispangas saavutatud, ei välistanud Kjaer, et aktsiaid ostetakse kokku ka edaspidi. «Ma ei välista võimalust, et tulevikus osalust Ühispangas suurendatakse,» ütles Kjaer.

«Ma ei võtaks neid teateid aktsiate ostmise lõpetamisest liiga tõsiselt, sest SEB on huvitatud aktsia odavalt kokkuostmisest, « rääkis Reisenbuk. «Kõik sõltub hinnast. Kui osalust Ühispangas on võimalik soodsa hinnaga suurendada, siis ma arvan, et seda tehakse ka edaspidi,» lausus Reisenbuk.

Reisenbuk on varem avaldanud arvamust, et SEBil oleks majanduslikult kasulik omandada 100% osalus nii Ühispangas kui Läti Unibankas.

Ühispanga aktsiaraamatud SEBi suurosaluse muutusi ei kajasta. 8. oktoobri aktsiaraamatu järgi kuulub Rootsi pangale 41,03% Ühispanga aktsiatest ning Rootsi majanduslehe Dagens Industri andmetel kontrollis SEB juba augusti lõpus 45% Ühispangast. Kjaer ei soostunud avaldama, kellelt SEB on aktsiaid ostnud ning millistel kontodel neid hoitakse.

Eelmisel sügisel oli haripunktis SEBi ja Hansapanga praeguse suuromaniku Swedbanki võistlus Eesti pangandusturu pärast. Siis osteti aktsiaid kokku Merita Panga kliendikonto kaudu. Merita Panga klientide osalus ei ole viimase kuuga Ühispangas märkimisväärselt muutunud ja reedese seisuga kuulus Merita Panga klientidele 22,3% panga aktsiatest. Aktsiaraamatu järgi on oma osalusi müünud või vähendanud mitmed offshore-firmad.

Kjaer kinnitas, et SEB ei plaani vähemalt lähemas tulevikus muudatusi Ühispanga juhtkonnas. Kjaer ei soostunud kommenteerima Ühispanga majandusseisu ning laenuportfelli kvaliteeti. Eesti analüütikud on avaldanud korduvalt kahtlust, et Ühispangal tuleb halbade laenude katteks enne aasta lõppu laenuprovisjone suurendada, mis vähendaks panga teenitavat kasumit veelgi. Ühispanga asepresident Ülo Suurkask on kinnitanud, et kahtlused ei ole põhjendatud.

SEB sai kaks nädalat tagasi Eesti Pangalt loa suurendada oma osalust Ühispangas üle 50 protsendi. See on viimane piir, milleks keskpangalt luba tuleb küsida, misjärel SEB võib oma osalust ettevõttes suurendada ka 100 protsendini.

Kjaer märkis, et SEB sai Läti võimudelt loa säilitada oma 50,4% osalus Läti Unibankas vähemusaktsionäridele ostupakkumist tegemata.

SEB on kogu suve ja sügise Ühispanga aktsiat aktiivselt kokku ostnud ning aktsia hind püsis pikka aega 26 krooni tasemel. Esmaspäeval langes Ühispanga aktsia hind enam kui 6%, 21,8 krooni tasemele. Samal hinnatasemel sulgus aktsia Tallinna börsil ka eile.

Vt. ka Ühispanga aktsia jäi SEBi toetusest ilma

Hetkel kuum