Silva Männik • 17. oktoober 1999 kell 22:00

Eelistati tuttavaid

Valin parem kedagi omade seast, ega häält saa lasta ringist välja minna, seletab Soosaar. Veel enne koolimaja uksest sisenemist väljendab ta pettumust valimiseelsel õhtul untsu läinud katse üle tekitada rahva hulgas valimisdiskussiooni. Koos naljameeste Mart Juure ja Andrus Kivirähki juhitava Rahva Omakaitsega sai linna peal ringi käidud ja spontaanse diskussiooni jaoks kohta otsitud, kuid öistes menukohtades ei tulnud rahvas aktsiooniga kaasa.

Kümneid pensionäre on selleks ajaks punasest tellisest kesklinna koolimajas juba valimas käinud. Raeküla kooli juures on neid juba enne üheksat kuus autotäit.

«Osa läks juba tagasigi,» teab Raekülas elav Elmar rääkida. «Nad oleksid võinud uksed juba kell kaheksa lahti teha,» arvab kartuleid sorteerima tõttav Elmar, kes Keskerakonnale häält anda soovides rahulikult jaoskonna avamise ära ootab. Kindlat erakondlikku eelistust analoogiliselt Elmariga inimestel sageli polegi. Kui, siis Isamaaliidu osas, kes tundub valijate sõnul populaarseim.

Kirikurahvas meenutab eelmisel nädalal Isamaaliidu volikogu esimehe kandidaadi, kirikuõpetaja Andres Põdra kõhklejatele kantslist maha öeldud lauset, et Isamaaliit on Eestis kõige kristlikum erakond.

«Vaevalt küll, kummagi Laari valitsuse ajal pole kiriku hoolekande heaks raha eraldatud, vaevalt, et seda nüüdki tehakse,» pahandab samuti Raeküla koolimajja valima tulnud end veendunud keskerakondlasena tutvustav naine.

Pisut hiljem peab Põder Elisabethi kirikus taas pühapäevast jutlust. Poliitiline agitatsioon on valimise päeval korrektselt kõnest välja jäetud.

Pärnu Ühisgümnaasiumisse valima tulnud Irina hääletab sümpaatse ja kena välimusega Aivar Mäesoo poolt. Kellena valitu töötab või mis erakonda esindab, vene keelt kõnelev vanaproua ei tea. «Tahaksin seda ise ka teada, aga ma ei saa pärast infarkti enam lehti lugeda,» selgitab ta. «Tean vaid, et Mäesoo on hea inimene.»

Pärnakad räägivad, et pankrotimeistrina tuntuks saanud ettevõtja Mäesoo külastas eelmiste valimiste kampaania käigus vene perekondi, sest eestlastest pärnakate seas ei lootnud ta enam suurt populaarsust võita.

Enamik pärnakaid teebki oma valiku isikliku tutvuse või sümpaatia alusel. Tuntud on Pärnu teatri näitlejad, kes nüüd näpu poliitikale andnud -- Jaan Rekkor, Seppo Seemann, Laine Mägi. Juba eelmiseski volikogus kaasa löönud Jüri Vlassovit peetakse hea sõnaga meeles seoses linnast kadunud hulkuvate kassidega.

Hetkel kuum