Tõnu Tramm • 28. oktoober 1999 kell 22:00

Oktoober lohutas ettevõtjaid

Autode kasutusrendi maksustamine küttis ettevõtjate seas kirgi juba pikemat aega. Oktoobri teisel poolel otsustas rahandusministeerium Eesti Liisinguühingute Liidu survele siiski järele anda ning leidis, et järgmisel aastal on liiga vara kaotada käibemaksutagastus liisinguautode maksetelt.

Nii autosid rentinud ettevõtjad kui ka autode müüjad võivad küll kergemalt hingata, kuid see ei tähenda, et tegemist oleks nende võiduga -- rahandusministeerium tuleb tõenäoliselt sama ettepanekuga lagedale juba aasta pärast.

Samuti tõi oktoober automüüjatele vähemalt paari tuhande kroonise kergenduse automüügi litsentsi kaotamise näol. Majandusministeeriumi hinnangul on auto- ja metalliturul mängureeglid sedavõrd kindlalt paigas, et nende poolkunstlik korrastamine on muutunud mõttetuks.

Laias laastus on see tõepoolest nii, kuid teisalt on tegemist ka üsna riskantse otsusega. Nii mõnigi autokaupmees on kirunud ebaausat konkurenti, kes toob ilma litsentsita autosid Eestisse kurat teab kust ja palju odavamalt, kui seda aus ärimees teha suudab. Nüüd on ka too ebaaus autoärikas sama tehtud mees kui iga teine ning õige hõlma ei karga keegi. Seda enam, et järelevalve puudub Eestis täielikult.

Teine oktoobrit iseloomustav sõna on kampaania. Ülehomme jõuab lõpule üks suurejoonelisemaid kampaaniaid, mis seni Eestis läbi viidud ja mille käigus Eesti Autoklubi mehed loodavad pilgu peale visata ligi 7000 autole. Eesmärk on raiuda inimestele pähe, et korras auto on eeskätt sinu enda ja perekonna elu tagatis.

Eelmisel nädalal alanud kampaania, mida mõni nimetab rassistlikuks, teine malevaldkonda kuuluvaks, kannab pealkirja «Valged võidavad». Igati teretulnud üritus, sest nagu on tõestanud viimaste nädalate politseiuudised, peab inimestele helkurite hädavajalikkust meelde tuletama söögi alla ja söögi peale. Möödunud talvel juba tundus, et helkurid hakkavad jõudma massidesse, kuid nagu selgub -- kuum suvi pühkis selle pisiasja jäädavalt mälust.

Hetkel kuum