ÄP fototoimetus • 1. detsember 1999 kell 22:00

Poola reformiminister jäi ametisse edasi

President ei kinnitanud reformi üksikisiku tulumaksu alandamist puudutavat osa, väites, et see on kiirustades parlamendist läbi surutud ning kasulik eelkõige elanikkonna jõukamatele kihtidele. Küll aga allkirjastas ta ettevõtete tulumaksu alandamist puudutava osa, mille järgi praegu 34% maks alaneb 2004. aastaks järk-järgult 22 protsendile.

Varem oli Balcerowicz lubanud tagasi astuda, kui president maksureformi ei kinnita. See oleks aga tõenäoliselt tähendanud parempoolse vabadusliidu lahkumist valitsuskoalitsioonist ja ennetähtaegseid valimisi. Valitsevate meeleolude juures oleks need ülekaalukalt võitnud vasakjõud.

Balcerowiczi otsus ametisse jääda rõõmustas finantsturge, mis kartsid, et reformimeelse ministri lahkumine teeb lõpu rangel kokkuhoiul põhinevale majanduspoliitikale. Minister võitis lääne poolehoiu 90. a «?okiteraapiaga», mis lõi aluse Poola kiirele majanduskasvule.

Autor: ÄP

Hetkel kuum