Kaja Koovit • 7. detsember 1999 kell 22:00

Lääne ostuhullus tõstab Eestis aktsiate hindu

Eesti Telekomi aktsia hinnatõus hoogustus eile pärast seda, kui Londonis alustati Telekomi GDRidega kauplemist 18,45 dollari tasemelt. See teeb aktsia hinnaks ligikaudu 94 krooni ning hinnakõver suundus tõusujoones ülespoole. Tallinna börsil lõpetas Telekomi aktsia eile 98,5kroonisel hinnatasemel, börsiindeks tõusis 3,8%.

Eesti Telekomi aktsia vastu on huvi hüppeliselt kasvanud, kinnitas Nomura maakler.

Telekomi aktsia kaudu on praegune börsi hinnatõus seotud välisturgudel toimuva hinnaralliga, rääkis Ühispanga kapitaliturgude analüütik Aivo Kangus. Teisalt ei saa Kanguse sõnul jätta tähelepanuta ka sisemist huvi aktsiate vastu, sest veidigi majandusnäitajaid vaadates on selge, et meie ettevõtete hinnatasemed on atraktiivsed.

«Eesti turg on kindlasti huvipakkuv, sest on võrreldes teiste Ida-Euroopa turgudega väga odav,» ütles Soome investeerimisfirma BBL Finland analüütik Kari Salonen.

Salonen hindas lisaks Telekomile huvipakkuvaks ka Hansapanga aktsia. «Kuni 100krooniselt hinnatasemelt on aktsia veel odav,» lausus ta. Maaklerid ennustavad, et 100kroonise hinnataseme saavutab Hansapanga aktsia lähipäevil.

See on täielik ostubuum, mis praegu turgudel toimub, rääkis Svenska Handelsbankeni maakler Janek Moik. «Kõik ostavad ja keegi ei müü midagi,» lausus ta.

Esmaspäeval prognoosis Moik, et on päevade küsimus, kui ostubuum kandub ka Eesti turu suurematele ja kvaliteetsematele aktsiatele.

Moigi sõnul on Skandinaavia aktsiate hinnatõusu vedajaks suures osas Nokia, mis viimaste päevadega on tõusnud turuväärtuselt Euroopa suurimaks börsifirmaks. Investeerimisfirmad ennustavad Nokiale järjest kõrgemaid oodatava hinna tasemeid. Investeerimispank Morgan Stanley soovitab aktsiat osta kuni 200eurose hinnatasemeni.

«Tõusu veavad telekommunikatsiooni- ja tehnoloogiaettevõtete aktsiad, mistõttu on vara nende ettevõtete aktsiaid müüa,» ütles uudisteagentuurile Reuters Morgan Stanley Dean Witteri Euroopa aktsiate analüütik Richard Davidson. Kogu maailmas investeeritakse interneti ja muudesse tehnoloogiaga seotud ettevõtetesse, mille tulemusena börsid püstitavad üha uusi rekordeid. Stoxxi tehnoloogiasektori indeks on sellel aastal enam kui kahekordistunud ja oktoobri keskpaigast on indeks teinud üle 60% hüppe.

«On tõenäoline, et detsembris ja jaanuaris teenitakse tehnoloogia- ja telekommunikatsioonisektori aktsiatelt sama palju kui eelmise 12 kuuga kokku,» lausus Davidson ja prognoosis olulist korrektsiooni järgmise aasta esimesel poolel.

Saloneni sõnul võib Eesti turule pikemaajalisi välisinvestoreid oodata järgmise aasta alguses, sest paljud firmad ei taha enne aastavahetust liigseid riske võtta.

Kanguse sõnul on aktsiaturu trend ülespoole, kuid kasv peaks olema stabiilne, mitte hüppeline.

«Jõulisteks liikumisteks ei ole põhjust, sest hüppeliselt ei ole midagi muutunud, see, et majandus kasvab, oli selge juba pärast teise kvartali majanduskasvu tulemuste avaldamist,» lausus Kangus.

Hetkel kuum