Silva Männik • 13 detsember 1999

Piraattarkvaral andmed kaitseta

Olevimäe advokaadibüroo vandeadvokaat Raul Markus rääkis, et mittetulundusühingu BSA ja majanduspolitsei reidide käigus leitud illegaalse tarkvara äravõtmise puhul tekitab muret see, mis saab sellel leiduvatest andmetest. «Kuidas ma saan kindel olla nende andmete puutumatuses, sest andmed ise ei ole ju illegaalsed,» rääkis Markus. «Võib-olla on mul seal väga intiimseid kirju või isiklikke andmebaase, praegu on teadmata, kuidas tagada nende kaitset ja kelle kohustus see on?»

BSA juriidiline nõustaja Kaido Uduste tunnistas, et äravõetud tarkvaral leiduvate andmete puutumatus ning omanikule tagastamine on veel reguleerimata. «Ühtegi kohtuotsust täidetud veel ei ole,» lausus ta. «Kaitstakse programme, aga mitte nendes leiduvaid faile ja kui ebaseadusliku programmi kasutamisega on sinna mingit informatsiooni talletatud, siis peaks olema võimalik see kätte saada enne kustutamist.»

Uduste sõnul on kindlasti välistatud, et kõvaketas formaaditakse pärast kohtuotsust nii, et kõik sellel olevad andmed on korraga hävinud. Samuti ei saa Uduste sõnul keegi politseisse viidud tarkvaras sorida, sest äravõtmise ajal pakend pitseeritakse ja ettevõtte juht annab selle kohta allkirja. «Ma arvan, kohtuotsuse täitmise raames toimub ka täidesaatva komisjoni juuresolekul andmete ümberkopeerimine,» rääkis ta. «See on praegu täpselt reguleerimata, kuid on täiesti loogiline, et nii ta peab minema.»

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jüri Adams rääkis, et tarkvaral leiduvate andmete kaitstus on tõsine probleem. Samas puututakse sellega alati seaduslikku sundi teostades kokku ning sellel puhul kehtib Adamsi sõnul üldine viisakusnorm, et neid andmeid ei levitata ja nendest ei räägita. «Sellistel aladel tegutsevate inimeste tööeetikasse kuulub vaikimiskohustus ja vastavate kinnituste andmise kohustus neile, kes tunnevad ennast ohustatuna,» rääkis ta. «Samas ei olda mitte kuidagi selliste kuritarvituste vastu kaitstud.» Kui see, kuidas firma oma andmed enne illegaalse tarkvara hävitamist kätte saab, ei ole reguleeritud, peavad vastutavad isikud korraldama, et äravõetud andmete kuritarvitamine oleks välistatud või vähemalt minimeeritud, rääkis Adams.

Hetkel kuum