15. detsember 1999 kell 22:00

Virkus: ettevõtte tulumaks võiks olla Tallinna kohalik maks

Ainus mõõdukas Tallinna linnavalitsuses Virkus rääkis eile, et pealinnas kui tõhusas ärikeskkonnas võiks kehtida 2% ettevõtte tulumaks.

Kohalike maksude seadus võimaldab Tallinna ettevõtetele tulumaksu kehtestamist. Kohalike valimiste eel lubasid nii Mõõdukad, Isamaaliit kui ka Reformierakond, et Tallinnas kohalikke makse ei suurendata ega uusi ei kehtestata.

Virkus aga ei välistanud uue kohaliku maksu kehtestamist ega ka kinnisvaramaksu, mille tema erakond on riigikogus välja pakkunud.

Ka isamaaliitlasest linnapea Jüri Mõis suhtus kinnisvaramaksu võimalusse pooldavalt. Ta ütles, et kinnisvaraomanikud on see ühiskonnaklass, kelle maksukoormus võib olla suurem, et katta vaesemate vajadused.

Riigikogu Mõõdukate fraktsioon käis teisipäeval välja juriidilistele isikutele kinnisvaramaksu kehtestamise idee, mis tasakaalustaks ettevõtete tulumaksu kaotamist. Mõõdukad märkisid, et Tallinna ettevõtete investeeringute vabastamine tulumaksust võib kaasa tuua ebavõrdsuse kasvu.

Peaminister Mart Laari sõnul võiks sotsiaalse tasakaalu huvides Mõõdukate pakutud kinnisvaramaksu kaaluda. Mõõdukad edastasid kirja Isamaaliidu ja Reformierakonna esindajatele esmaspäeval, kui pooled saavutasid konsensuse tulumaksuseaduse muutmises uuel aastal vastavalt Mõõdukate nõudmistele.

Ettevõtete investeeringute vabastamine tulumaksust alates 1. jaanuarist on valitsuskoalitsiooni poolt mitmel korral kokku lepitud eesmärk. Tulumaksureform oli Reformierakonna põhiline valimislubadus.

Autor: BNS

Hetkel kuum