• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mõõdukad: maks maa ja linna erinevustele!

  Mõõdukad tahavad asendada maamaksu kinnisvaramaksuga, mis oleks sõltuvuses kinnisasja väärtusest. Seega võib tulevikus pealinnas eluruumi ja ärimaja omamine osutuda tunduvalt kallimaks kui seni. Lisaks on mõõdukast Tallinna abilinnapea Ivar Virkus tulnud mõttele kehtestada ettevõtte tulumaks Tallinnas kohaliku maksuna.
  Äripäeva arvates ei pea eristama pealinna ettevõtteid ülejäänud Eesti ettevõtetest.
  Valitsuskoalitsioon kinnitas võimule saades üksmeelselt, et maksukoormus ei suurene. Nagu on näidanud riigilõivude, trahvide, aktsiiside järsk tõstmine, kaetakse ettevõtte investeeringute vabastamine tulumaksust teistviisi ettevõtte taskust võetava rahaga. Lisandumas on siis veel diferentseeritud kinnisvaramaks.
  Loomulikult toob kinnisvara lisaks õigustele kaasa kohustusi, nagu kõrvallehel väidab majandusminister Mihkel Pärnoja. Eestis on aga riigi väiksust arvestades maksu diferentseerimine mõttetu. Pealegi eeldab igasugune diferentseerimine keerukate süsteemide teket. Erineval maksustamisel ei saa ka Tallinna eri piirkondi n-ö ühe rauaga lüüa.
  Mihkel Pärnoja on ajakirjanduses öelnud, et kui pealinna ettevõtjate äri hea asukoha eest rohkem maksu küsitakse, hakkavad nad loodetavasti enam tähelepanu pöörama Eesti muudele piirkondadele. Kinnisvaraarendajate hinnang on vastupidine -- kui maks muudab kinnisvara omandamise kallimaks ja selle pealt teenimise raskemaks, otsustatakse pigem välismaa kui mõne Eesti väikelinna kasuks. Nii ei kanna soov diferentseeritud kinnisvaramaksuga regionaalpoliitikat teha loodetud efekti. Suurem osa ettevõtlust koondub Tallinna, tahame seda või ei. Erineva maksustamisega ei ole täielikku võrdsust nii või teisiti võimalik saavutada. Võrdselt on võimalik olla vaid vaene, mitte rikas.
  Mõõdukate maksuideed kannavad pigem poliitilist kui majanduslikku mõtet. Identiteedikriisis erakond pidi midagi vastu seadma koalitsioonipartnerist Reformierakonna tulumaksureformile. Samuti on mõõdukad lubanud hakata rohkem ära meelitama Keskerakonna valijaid. Mis sobib selleks paremini kui sama populistlik loosung: võtame rikastelt ja jagame vaestele.
  Riigi eesmärk on suurendada rikkust riigis. Rikkust toodab ettevõtlus. Kuna suurem osa ettevõtlust asub Tallinnas, toimib mõõdukate idee ettevõtluse torpedeerimisena. Kui mõõdukad suudavad valitsuses olles tagada rikkuse teenimise ehk vähemalt 10% majanduskasvu pikema aja jooksul, võib ju arutleda selle ümberjagamise teemal. Esmalt tuleb rikkus aga teenida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Koolitaja: et oma ärist aru saada, tuleb protsessid üle vaadata
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Ukraina: mereblokaad ohustab globaalset toidujulgeolekut
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.