ÄP fototoimetus • 23. detsember 1999 kell 22:00

«Sakslased» vallutasid Soome

Selle aasta kümne kuuga on Soomes esmaregistreeritud autodest konkurentsitult teistest üle Saksa päritolu Opel, Volkswagen ja Ford, mis on Soome Autoalase Teabetalitusvõrgu andmetel suurendanud oma läbimüüki võrreldes möödunud aasta sama ajaga kuni kolmandiku võrra. Suurenenud on ka BMW ja Mercedese müük, ainsa «sakslasena» on müüginumber kahanenud Audil.

Seevastu on nii mulluse turuliidri Toyota, kui ka mitme teise «jaapanlase» läbimüük langenud. Miinusmärgi peavad oma müüginumbri ette märkima nii Mazda, Mitsubishi kui Honda müüjad.

Siiski pole põhjanaabrite automüüjatel põhjust nurisemiseks. Võrreldes möödunud aasta kümne kuuga on sõiduautode müük kasvanud seal ligi 12%. Kui mullu registreeriti kümne kuuga Soomes esmakordselt 108 441 sõiduautot, siis 1999. aastal 121 258 ehk 12 817 sõiduautot rohkem. Seega on Soomes ainuüksi automüügi kasv ligi kaks korda suurem kui Eestis sõiduautode kogumüük.

Mis puutub soomlaste autosoosingusse, siis ka see on muutunud. 1998. aasta esimese kümne kuu müügitabelis hoidsid kindlalt esikohta Toyota Avensis ja Toyota Corolla. Kolmandal kohal oli Opel Vectra ja alles neljandal Opel Astra. Tänavu on kohad vahetunud -- esikohal Opel Astra uustulnuka Ford Focuse ees, Avensis ja Corolla on kolmandal ja neljandal kohal.

Suur erinevus meie ja Soome autoturu vahel on seegi, et seal ei müüda ühtegi uut Korea päritolu autot. Samuti mahuvad seal uute autode esikümnesse Fiat, Citroen, Renault, Volvo jt mis Eestis müügiedetabelite tippu naljalt ei satu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum