Ülo Toomsalu • 10. veebruar 2000 kell 6:21

Kindlustus ajaks maratoni hinna üles

Kuigi lumepuudusel on korraldajad pidanud ära jätma keskmiselt iga viienda Tartu maratoni, pole suusasõitu seni lumepuuduse vastu kindlustatud, kirjutab Postimees.

Paaril viimasel aastal on Tartu maratoni korraldajad uurinud Eesti kindlustusfirmadelt võimalust lumepuuduse vastu kindlusleping sõlmida.

Klubi Tartu Maraton juhatuse liige Alar Arukuusk ütles, et tunamullu küsisid juhtivad kindlustusfirmad selle eest rahasummat, mis moodustaks kuni kolmandiku maratoni eelarvest. Ta lisas, et kindlustamine oli kõne all ka tänavu, kuid otseselt ei jõutud midagi teha.

Kui maraton oleks kindlustatud, maksaksid korraldajad osalemistasud tagasi. Praegu juhindub korralduskomitee juhendist, mis näeb ette, et korraldajatest mitteolenevatel põhjustel ära jäänud suusasõidu osavõtumaksu ei tagastata. Ligi 90 protsenti eelarvest on kulunud raja ettevalmistamisele, trükistele, rinnanumbritele ja diplomitele. Osa toiduainete tellimusi sai tühistada.

Kindlustamine tõstaks tunduvalt maratoni osavõtumaksu ja osalejad ei suudaks seda enam tasuda, lausus Arukuusk. Tänavu maksis Tartu maratonile registreerumine 160-320 krooni.

Maailma tuntuim suusamaraton Vasaloppet on lumeriski vastu kindlustatud.

'Seal on osavõtutasu 1200 Eesti krooni ja osalejaid on 12 000, nemad saavad seda endale lubada,' nentis Arukuusk. Ta lisas, et tuleva nädala algul arutab korralduskomitee võimalust kanda osa tänavusest osavõtumaksust üle järgmise aasta osavõtumaksu arvele.

Kindlustusinspektsiooni peadirektori asetäitja Kaido Tropp ütles, et Eesti kindlustusfirmad Tartu maratonile vajalikke ilmakindlustuslepinguid ei paku. Suuri vabaõhukontserte on maaklerid kindlustanud Londoni kindlustusturul. Juhul kui kolmikhüppaja Jonathan Edwards oleks Kadriorus maailmarekordi hüpanud, maksnuks auhinna-Volvo kinni kindlustusfirma, sest korraldajad olid end maailmarekordi vastu kindlustanud.

'Loomulikult vaataksid kindlustusfirmad ürituse ärajäämise sagedust ja selle järgi arvutataks ka kindlustussumma,' sõnas Tropp. Ta lisas, et kõik sõltub osavõtjate valmidusest maksta rohkem, et siis maratoni ärajäämise aastal ikkagi osavõtumaks tagasi saada.

Hetkel kuum