Silva Männik • 7. märts 2000 kell 7:27

Mihkel Mutt: Voitkad on tõelised luuserid

Kahtlemata on õigus kõigil, kes ütlevad, et Voitkad sümboliseerisid suurt lahmakat eesti elust, kirjutab kirjanik Mihkel Mutt Lääne Elus. 'See on nende elu, kes elavad ääremaadel, nii materiaalses kui hingelises mõttes, kes on pettunud meie varandusliku kihistumise kontrastides, neid kes on ilma jääjad ehk luuserid,' kirjutab ta, 'Jah, Voitkad on tõelised luuserid. Ei ole Eestimaal lugu kurvemat.'

'Ma ei saa pidada neid jäägitult kangelasteks, välja arvatud nende endi valitud erialal, s.o ellu ja tabamatuks jäämine. Ma ei saa ka eriti uskuda nende metsa mineku poliitilist tausta. Lihtsalt sellepärast mitte, et siis võiksid ka need, kes vene ajal mingi asja pärast kinni läksid, hakata nüüd rääkima, et see oli poliitilistel kaalutlustel,' räägib Mutt, 'Inimene peab olema suurem kui tema saatus, ütles Kihnu Jõnn, kelle autor Juhan Smuul alustas ka oma elu väga valesti, aga lõpuks juhtis selle juba täiseti õigetele rööbastele. Saab öelda ka vastupidi, inimese saatus on vahel suurem kui nad ise. Nende elu võib omandada laiema tähenduse.'

Hetkel kuum