Proovile pannakse korraldajate maitse ja teadmised. Mõned nõuanded, mida kindlasti järgida tuleks:
Toolid paigutatakse laua ümber selliselt, et lauas istujad tunneksid end mugavalt.
Igale inimesele tuleks arvestada laua ääres ruumi 60?70 cm.
Laudlina valikul tuleb arvestada teiste laual olevate esemetega. Kui lauanõud on kirjud, oleks soovitav valida ühevärviline lina.
Ühevärvilise serviisi puhul võib laudlina olla mustriline, ühe- või mitmevärviline. Hommikueine, kellaviietee või pealelõunase kohvilaua võib katta ka väikeste linikute või suurätikutega, seejuures peaksid kõik ühele inimesele mõeldud lauanõud mahtuma ühele linikule.
Piduliku õhtu- ja lõunasöögilauale tuleks panna kogu lauda kattev lina, mille ääred ripuvad mitte vähem kui 20 cm, kuid soovitavalt 30 kuni 50 cm allapoole lauaplaati. Ümara laua võib katta ka nelinurkse linaga, jälgides, et lina nurgad jääksid maapinnast ühele kõrgusele.
Laudlina valikul tuleks tähelepanu pöörata järgmistele põhimõtetele:
- lillelise mustriga lauanõud ei sobi ruudulise linaga
- lauanõud peavad värvilt linaga sobima
- mustrilisele laudlinale sobivad ühevärvilised nõud, ühevärvilisele laudlinale mustrilised või värvilt kontrastsed nõud
- sobivad laudlina ja lauanõude värvi- ja mustrikombinatsioonid näitavad korraldaja head maitset.
Suurätik võib olla nii riidest kui paberist ning selle valikul lähtutakse selle sobivusest laudlinaga. Valida võib laudlinaga toon-toonis või kontrastseid servjette. Lõunalaual kasutatakse suuremaid, kohvilaual väiksemaid suurätikuid. Tavalised suuräti mõõtmed on 60×60 cm või 40×40 cm. Kohvilauale on aga kombeks panna suurusega 20×20 cm või veelgi väiksemaid suurätte.
Suurätikute asetamisel lauale on väga palju võimalusi, millest lihtsaimateks on nende kokkumurdmine pooleks, neljaks või kaheksaks.
Klassikaliselt asetatakse suurätik lõunalauas taldrikule ja õhtusöögi serveerimisel praetaldrikust vasakule või leivataldrikule.
Kõik laual olevad nõud peavad olema sirges reas. Peatoidutaldriku (praetaldriku) äär ning nugade ja kahvlite pidemete otsad ulatuvad kas laua ääreni või on umbes 1?2 cm sellest eemal. Varem tarvitatavad toidunõud asuvad väljaspool, st praetaldrikust kaugemal, kust neid on kergem võtta. Leivataldrik asub vasakul, praetaldriku kõrval.
Seotud lood
Viimased uudised
Inflatsioon võib lähikuudel uuesti kiireneda
Hetkel kuum
Tagasi Äripäeva esilehele