Ülo Toomsalu • 3. aprill 2000 kell 5:57

Laari valitsus kavandab veelgi julgemat haldusreformi

Peaminister Mart Laari kabinet on võtmas suunda omavalitsuste arvu veelgi enam kärpivale haldusreformile, võrreldes siseministeeriumi pakutud variandiga, kirjutab Postimees.

Siseministeerium avalikustas möödunud nädalal Eesti haldusterritoriaalse reformi kontseptsiooni, mille kohaselt jääks alles 110-150 kohalikku omavalitsust, linna ja valda. Praegu on Eestis 247 omavalitsust. Laar kinnitas aga reedel raadioesinemises, et valitsus kavatseb kaaluda veelgi radikaalsemaid variante, mis vähendaksid omavalitsuste arvu alla saja.

Postimehe andmetel on valitsuskabinet valmis arutama 50-60 omavalitsusega piirdumist, mis tähendaks, et praegustesse piiridesse jääksid üksikud või mitte ühtki. Valitsuskabinet lükkas teisipäeval tagasi siseministeeriumi plaani ajatada reform kahte etappi, milles 2002. aastani toimuks ühinemised vabatahtlikult ning pärast kohalikke valimisi võtaks valitsus reformiohjad oma kätte.

Siseminister Tarmo Loodusel tuleb esitada uus reformi kontseptsiooni variant, milles kõik vajalikud muutused jõustuvad 2002. aastal.

Laar on tunnistanud, et ootab radikaalsele haldusreformile vastuseisu, kuid kavatseb selle läbi viia. Mitmed omavalitsusjuhid jõudsid nädalalõpul kritiseerida siseministeeriumi joonistatud Eesti 110 omavalitsusega haldusjaotuse kaardi töövarianti.

Hetkel kuum