Toomas Truuverk • 5. aprill 2000 kell 13:53

Maailma börside närvilisus viis Tallinna miinusesse

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid juhtaktsiate vedamisel täna kiiresti languse suunas, viies enamkaubeldavate aktsiate keskmist hinnaliikumist kajastava ÄP indeksi 1,72%ga miinusesse.

Kauplemisaktiivsus jäi siiski suhteliselt madalaks ? registreeritud 177 tehingu kogukäive küündis vaid 11,9 miljoni kroonini. Väike käive iseloomustab selgelt suuremate investorite eelistust praegu turul aktiivsust mitte näidata. Reeglina on investoreid, kes Tallinna börsil miljonitesse kroonidesse ulatuvaid aktsiapakke liigutavad, välismaist päritolu, ja sellisel sündmusterohkel päeval nagu täna, kuulub nende põhitähelepanu koduturule.

Maailma sündmustest ärevusse aetud kohalikud, ja mõni üksik välisinvestor, suutsid aktsiate hinnad kõigest hoolimata päris märkimisväärselt alla kaubelda. Kõige suuremas miinuses lõpetas taas Telekomi aktsia, mis lisaks tehnoloogiasektori üldisele nõrkusele sai langushooga ka dollari ca 1,5%st nõrgenemisest euro ja Eesti krooni suhtes.

Telekomi aktsia lõpetas Tallinna börsil pärast 4,88%st kukkumist 131,5 kroonil.

Londonist täna kauplemissüsteemi tõsiste tehniliste probleemide tõttu hinna indikatsiooni ei tulnud. Kuid teiste telekomide suur langus (Sonera -8,6%, Itaalia Telekom -6,1%, Prantsuse Telekom -4,5%) andis selge signaali kus suunas hind võiks liikuda. Berliini börsil, kus Eesti Telekom samuti noteeritud, kuid kus kauplemine on tavaliselt olnud väheaktiivne, kukkus hind aga täna pärastlõunal koguni 117,35 kroonile ehk päeva muutus -16,7%.

Viimastel päevadel suuremat tähelepanu võitnud ja eile suure kukkumise teinud Optiva Panga aktsia oli täna ainus tõusja põhinimekirjas ? 5,13%ne kallinemine viis aktsia hinna 8,2 kroonile, 20 tehingu kogukäive oli 233 862 kr. Tõenäoliselt aitas Optiva täna plussi mõne riskialti investori spekulatsioon Optiva Panga müügile.

Põhinimekirjast oluliselt erinevalt liikus aga lisanimekiri, kus tõusjad olid selges 5:3 ülekaalus. Tavapärasest elavamat kauplemishuvi leidis siin Harju Elektri aktsia, mille päevakäive ulatus 778 103 kroonini. Aktsia hind samas langes 2,86%.

Hetkel kuum