Ülo Toomsalu • 17. aprill 2000 kell 6:05

Haridusministeerium plaanib Tartusse kolida järgmise aasta suvel

Valitsuse ja riigikogu heakskiitu ootav haridusminister Tõnis Lukase juhtimisel koostatud kolimisplaan näeb ette temale alluva ametkonna uste avamist 1. juulil 2001 Tartus, millega ministeeriumi juhtkond tahab vähendada töökulusid ja tulla lähemale haridusprobleemides vaevlevale Kagu-Eestile, kirjutab Postimees.

Hetkel Tartus puhkav ja oma nädalapäevad tagasi sündinud tütre esimeste tegemiste üle rõõmustav haridusminister Lukas märkis Postimehele, et ametkonna kolimine on oluline eelkõige regionaalpoliitiliselt. 'Eesti on Tallinna poole kaldu ja et maa areng ei läheks veel rohkem tasakaalust välja, tuleks osa pealinnas täidetud funktsioonidest viia mujale,' lisas ta.

Lukase sõnul nihkub ministeerium Tartusse kolimisel lähemale ka näiteks piirkondadele, kus hariduselu korraldamisega on seni teistest piirkondadest rohkem probleeme ilmnenud, näiteks Kagu-Eestile, mis praegu asub ministeeriumist kaugel. Ministri hinnangul kinnitab seda vajadust ka ministeeriumi töötajate 1999. a lähetuste analüüs.

Lukase nõuniku Kalmar Kursi sõnul pole ministeeriumi ligi 140 töötaja käest seni veel personaalselt küsitud, mis meelt nad on ametkonna Tartu kolimise suhtes ja kas nad on nõus jätkama töökohustuste täitmist Taaralinnas. Küll aga märgib ministeerium kirjalikus vastuses Postimehele, et rahvusvahelise kogemuse järgi on ligikaudu 30% töötajatest selliste muudatuste korral valmis töökoha asupaika muutma.

'Kui poliitiline otsus kolimise kohta on langetatud, hakatakse juhtivtöötajatega läbirääkimisi pidama,' lausus Kurs. 'Kindlasti on ka neid, kellele tuleb maksta kompensatsiooni.'

Keskerakondlasest riigikogu kultuurikomisjoni liige Peeter Kreitzberg lausus Postimehele, et tema ministeeriumi kolimist ei poolda ja loodab, et valitsuskoalitsioon ideest loobub.

'Kui vaadata haridusministeeriumi ülesandeid, siis ei saa küll öelda, et nende seas oleks selliseid, mida Tartus oleks parem täita kui Tallinnas,' märkis Kreitzberg, kes läinudkevadiste valimiste eel oli Keskerakonna haridusministrikandidaat. 'Kui rääkida regionaalpoliitikast, siis oleks ministeeriumil kõige õigem Võrru kolida.'

Ministeeriumi juhtkond näeb Tartus töötamises kokkuhoidu, sest kulutused kontorile ja teenindusele on Taaralinnas väiksemad kui pealinnas. Kui palju aga ministeeriumi kolimine võib riigile maksma minna, ei soostunud ametkond Postimehele enne avalikustama, kui valitsus on kolimisotsuse langetanud. Valitsus asub kolimiskava üle nõu pidama homme, kui puhkuselt on naasnud ka haridusminister Lukas.

Hetkel kuum