27. aprill 2000 kell 22:00

Kas Vello Saatpalu on euroskeptik?

14. aprilli Äripäev avaldas Vello Saatpalu artikli ?Eestis on eurodebatt rööpast väljas?. Kuigi terve tekst on vormiliselt liitu astumise poolt, võib sõnade tagant lugeda varjatud euroskeptitsismi.

Tõestamata jääb (kas meelega?) väide, et Eesti rahva eetiline kohustus on saada Euroopa Liidu liikmeks.

Autori väitel jagunevad euroskeptikud kaheks: ühed, kelle jaoks iseseisvus on nagu püha lehm, ja teised, kes kardavad liitudes kaotada mammonat.

Kui isamaalisus ja majanduslikud huvid kõrvale heita, jääks saamapoole peale ainult riiklik julgeolek. Aga julgeolekut tagavas liidus me juba olime! Kuid me ei olnud ju rahul, sest meil polnud iseseisvust ja suur osa mammonast veeti ära. Siit küsimus: kas me peame olema eetilised teiste rahvaste või pigem eestlaste jaoks? Kui meil tõesti on ainult julgeolekuprobleem, siis piisaks ühinemisest NATOga.

Saatpalu kartuse ? järgida otsuste tegemisel sisetunnet ? taga võib tegelikult olla kartus, et riigivõim otsustab Eesti saatuse ilma rahva käest küsimata. Rahvahääletusel vastatakse ju küsimustele ikka sisetunde järgi, mille kujundavad poliitikud, rahulolu aste, geenid...

Jääb üle vaid kiita autorit artiklile tabava pealkirja leidmise eest.

Hetkel kuum