Ülo Toomsalu • 9. juuni 2000 kell 6:07

Eesti ärimehed tõrjuvad NRG Energyt

Narva Elektrijaamade potentsiaalset investorit NRG Energyt ähvardab lõplik äraütlemine. Mitu allikat on Postimehele väitnud, et läbirääkimised NRGga ei jõua lõpptulemuseni eeskätt Eesti äriringkondade vastuseisu tõttu, kirjutab Postimees.

Ligi neli aastat kestnud erastamisläbirääkimised on veninud ilma otsese põhjuseta ning hoolimata USA asevälisministri Strobe Talbotti üleeilsest optimismist ei paista siiski kiiret lahendust ka täna. Postimehele on vihjatud, et Eesti Energia juhtkond eelistaks kaasinvestorina näha pigem rahvusvahelist tehnoloogiafirmat (nagu Siemens või ABB) kui energeetikaettevõtet. Mitmed Eesti Energia tippjuhid on isegi väitnud, et Eesti Energia saaks ka ilma välisinvestorita hakkama.

'Pole ju enam aasta 1990, vaid 2000, ja Eesti energeetika on täna täiesti krediidivõimeline ilma riigigarantiide ja ka välisinvestoriteta,' kinnitas Eesti Energia tütarettevõtte Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov.

Liiga väike laen

'Seda NRG-asja on kaua aetud, ja valesti,' kommenteeris Mõõdukate liider Andres Tarand. 'Asi pole mitte ameeriklastes, vaid eestlastes, sest siiani ei ole kõiki võimalikke küsimusi endale selgeks tehtud. Mis saab näiteks siis, kui Narva Elektrijaamad pankrotti läheb?'

NRG Eesti esinduse juht Hillar Lauri on vaatamata mitmetele tagasilöökidele säilitanud oma positiivse hoiaku. 'Mina olen küll optimist ja usun, et juuni lõpuks võib juba midagi oodata,' ütles Lauri. 'Eks vastased on enne lõppu aktiviseerunud. Minuni on valitsusest siiski jõudnud sõnumid, et soov on edasi minna.'

Hetkel kuum