Ülo Toomsalu • 14. august 2000 kell 6:10

Nooremõpetajad peavad läbima katseaja

Kuigi koolidel on raskusi noorte õpetajate leidmisega, karmistab riik lähiaastatel õpetajaks saamise tingimusi, kehtestades õpetajakandidaatidele mentori käe all kutseaasta läbimise nõude, kirjutab Postimees. 'Kui selle määruse jõustumisega käib kaasas õpetajate palgatõus, siis pole karta, et uus nõue uute õpetajate minekut koolidesse vähendaks,' ütles haridusministeeriumi kõrghariduse talituse juhataja Maiki Udam. Augusti lõpul valitsusse jõudva määruse järgi jõustub kutseaasta nõue 2004. aastast. 'Varem pole võimalik, sest enne seda on tuleb koolitada vajalik hulk mentoreid,' selgitas Udam. Mentoreid peaks olema naaberkoolide peale igas aines vähemalt üks. Praegu koolitatakse mentoreid Tartu Ülikooli ja Tallinna Pedagoogikaülikooli magistriõppes, edaspidi saab seda teha ka täiendusõppe korras, lausus Udam. Tema sõnul peaks 2004. aastaks Eestis olema umbes 300 mentorit. Mentor annab kutseaasta lõpuks nooremõpetajale hinnangu. Positiivne hinnang tähendab kutseaasta sooritamist ja annab nooremõpetajale õiguse taotleda õpetaja ametijärku. Negatiivse hinnangu korral ei loeta kutseaastat sooritatuks, kuid nooremõpetajal on siis õigus kutseaastat eri õppeasutustes teise mentoriga veel kaks korda korrata. Kolmas negatiivne hinnang tähendab, et nooremõpetaja ei sobi õpetajaks. 'Siis on ta kõrgharidusega pedagoog, kes võib töötada kõrgharidust nõudvais ameteis, kuid mitte õpetajana,' selgitas Udam.

Hetkel kuum