29. august 2000 kell 22:00

Kui palju kukuvad järgmisel aastal telefoniteenuste tariifid?

Ma arvan, et oluliselt. Tele2 on selles suhtes oma plaanid paika pannud ja meie eesmärk on hinnad oluliselt mõistlikumaks muuta. Meil on linna peal plakatid püsti ja ühe peale on kirjutatud, et pakume teenuseid kaks korda odavamalt. Eelkõige langevad rahvusvaheliste kõnede ning mobiiltelefonile tehtud kõnede hinnad. Ka kohalikud kõned odavnevad, aga ma ei oska praegu öelda, kui palju.

Eesti turg on väga väike ja praegu ei ole küll kuulda, et mõni uus suur tegija või tuntud firma siia järgmisest aastast tuleks. Lisaks Tele2 on oma soovist teatanud Uninet ja teistest tulijatest pole rohkem räägitud.

Interneti kasutamise odavnemine sõltub Eesti Telefonist, kes ikkagi praegu valitseb turgu. Hetkel on raske öelda, kas ka selles osas midagi muutub. Interneti kasutusele mõjub kohaliku kõne hinnatõus muidugi halvasti.

Tarbijale odavnevad järgmisel aastal kindlasti nii rahvusvahelised kui ka kohalikud kaugekõned. Tõenäoliselt ei toimu olulist muutust kohalike kõnede osas. Reaalsus on see, et Eesti Telefonil on peaaegu pool miljonit klienti ja see on see, mis hakkab hinda määrama. Keegi ei suuda endale saada paari kuuga sellist kliendibaasi. Kindlasti kõik teenused või helistamissuunad kaks korda odavamaks ei muutu, aga mõned kindlasti. Seda ma usun küll.

Lisaks Uninetile ja Tele2 suuremate tegijate poolest järgmisel aastal keegi Eesti turule ei lisandu. Ma aga usun, et tuleb kümneid ja kümneid mingisuguse spetsiifilise teenuse pakkujaid. Näiteks teenuse pakkuja sealsamas Äripäeva majas või kõned Vladivostokki.

Kui rääkida rahvusvahelistest kõnedest, siis teatud suundadel on täiesti reaalne 50% suurune hinnalangus. Mõnel suunal kindlasti vähem ja mõnel suunal rohkem. Meie teatasime poolteist nädalat tagasi oma esimesest sammust, et langetame rahvusvahelisi kõnesid keskeltläbi 20?25%. Ma julgeksin öelda, et Eesti Telefon teeb siin trendi.

Päris markantselt langes ka riigisisene kaugekõne, mis tuli 1,06 krooni pealt 0,6 krooni peale. See näitab juba seda arengut, mis toimub ja hakkab toimuma kaugekõnedega. Kohalikud kõned esimesel hetkel ei lange.

Väga raske on muidugi prognoosida, mis hakkab juhtuma. Väga palju määrab ära turg ja enam me ei saa öelda, et hinnad muutuvad nii palju.

Hetkel kuum