Ülo Toomsalu • 8. september 2000 kell 6:12

Diagnostikakeskus taunib võlasüüdistust

Tallinna Diagnostikakeskus on solvunud linna peale, kelle andmeil on pehmete kudede piltdiagnostikaga tegeleval keskusel 9,5 miljonit krooni võlga. Keskuse väitel on haigekassa võlgu hoopis neile, kirjutab Postimees.

Võlg tekkis 1993. aastal, kui Tallinna haigekassa maksis 9,5 miljonit krooni diagnostikakeskuse magnetresonants-tomograafia osakonna hoone ehitamiseks. Tehingu olid heaks kiitnud nii Tallinna linnavalitsus, kellele haigekassa siis kuulus, kui ka haigekassat praegu haldav valitsus.

Haigekassa panusega kaasnes kokkulepe, et Tallinna haigekassa võtab pärast hoone valmimist sellest osa oma bilanssi. Vastutasuks haigekassale soostus diagnostikakeskus tegema uuringuid alandatud hindadega.

Tallinna hinna- ja konkurentsiameti (THKA) hinnangul on keskus kuue aasta jooksul teinud haigekassale ülikallist magnetresonantstomograafia uuringut müües 32 miljonit krooni hinnaalandust, kuid haigekassa näeb keskust endiselt oma võlgnikuna.

'Meie ei ole kellelegi võlgu, vaid hoopis meile ollakse võlgu,' kinnitas diagnostikakeskuse peaarst Agu Kivilo Postimehele.

Diagnostikakeskus on tellinud olukorra kohta juristidelt hinnanguid. Paul Varuli advokaadibüroo hinnangul ei tuleks haigekassalt saadud raha vaadata mitte diagnostikakeskuse võlana, vaid kui haigekassa panust koostöösse diagnostikakeskusega eesmärgil parandada tervishoiu kvaliteeti.

Tallinna abilinnapea Ants Leemetsa kinnitusel on linn ja riik selles küsimuses kokkuleppele jõudmas. Leemets ei soovinud lahenduse sisust lähemalt rääkida, kuid märkis, et linnal on hoone, mida püütakse võlgade katteks vahetada.

Kivilo hinnangul tunnistaks linn aga selliselt käitudes diagnostikakeskuse võlga. 'Tegelikult oleme säästnud 32 miljonit haigekassa raha ja sellist tehingut ei saa pidada linnale soodsaks,' märkis Kivilo.

Hetkel kuum