Ülo Toomsalu • 15. september 2000 kell 6:21

Vangivalvureist pooled võivad koha kaotada

Ligi 900 Eesti kodakondsuseta vanglaametnikku võivad kaotada töö, kui riigikogu ei muuda vanglate survel nõuet, et vanglaametnikel peab olema 1. jaanuarist Eesti kodakondsus, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Eesti vanglate jaoks oleks nii suur koondamine katastroof, sest me ei suuda siis vangidel mingil juhul silma peal hoida,' lausus keskvangla juhataja Nikolai Kask. 'Vanglaväravaid me pärast koondamist ju ka avada ei või.'

Vanglajuhid jõudsid eile justiitsminister Märt Raskiga kohtudes seisukohale, et vähemalt keskvangla, Tallinna, Rummu, Murru ja Ämari vangla puhul tuleb teha riigikogule taotlus, mille kohaselt pikendataks nende vanglate töötajatele avaliku teenistuse seaduse Eesti kodakondsust nõudva sätte jõustumisaega.

Kokku võib uuest aastast Eesti 2255 vanglaametnikust töö kaotada 891 inimest. Keskvangla koondamisohus nooremametnik Andrei Ivanov lausus, et enamik tema saatusekaaslastest kolleege otsib juba praegu uut tööd. 'Paljud loodavad saada tööle turvafirmadesse, kus Eesti kodakondsuse omamine ei ole tähtis,' sõnas viis aastat vanglas töötanud kahe lapse isa Ivanov.

Justiitsministeeriumi vanglate asekantsleri kohusetäitja Peeter Näks usub, et tulevikus vanglaametnike maine tõuseb ja kohad saab komplekteerida ka Eesti kodanikest. 'Sellele aitab kaasa süvenev tööpuudus ja see, et riigiametniku maine tõuseb iga aastaga,' sõnas ta.

Hetkel kuum