Ülo Toomsalu • 7. november 2000 kell 6:36

PM: Eesti võrreldes Lätiga kapitalismile lähemal

Eestis jätkab järjepidevat kasvu sajast tuhandest miljoni kroonini aastas teenivate inimeste arv, mis suurenes aastaga 42 protsenti - 44 424 inimeseni. Võrreldes kahe aasta taguse ajaga on nn keskklass suurenenud üle kahe korra, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Sama suured tõusud on ka üle keskmise palga ehk üle 50 000kroonise aastatuluga inimeste arvus, keda on kokku 134 744. Kuigi seda on vaid kümnendik elanikkonnast, on seda siiski oluliselt rohkem kui aasta-kaks tagasi.

Põhjendamatu oleks oodata keskklassi kiiret laienemist, sest alles kümmekond aastat tagasi alustasime nullist üsna olematute palganumbritega.

Võrreldes eestlaste luksusautode ostu naabrite lätlastega, võib tõdeda, et Eesti on lähemal kapitalistlikule ühiskonnale, kus niisama kergelt kallist lõbuvahendit ei muretseta. Jääb vaid loota, et lätlastest rikkamad eestlased hakkavad pigem säästetud raha investeerima.

Tundub, et Eesti kapitalistide ring hakkab välja kujunema, olles mõnesaja perekonna suurune. Samas on neile järgnevasse keskklassi täna veel peaaegu kõigil vaba juurdepääs.

Hetkel kuum