Ülo Toomsalu • 8. november 2000 kell 5:46

Luik üritas seaduse abil Kõutsi üle võimu saada

Riigikogu komisjon lükkas esmaspäeval tagasi rahuaja riigikaitse seaduse eelnõu, sest ekspertide väitel annab see kaitseministrile liiga suure võimu kaitseväe juhataja üle ega sisalda olulisi riigikaitselisi küsimusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaitseministeeriumis koostatud eelnõu seadusena jõustudes saanuks kaitseväe juhatajast kontradmiral Tarmo Kõutsist kaitseminister Jüri Luige nõunik.

'Kui nad tahavad ainult seda küsimust reguleerida, kirjutagu seadus kaitseväe juhataja staatusest,' ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni sõltumatu eksperdina nõustanud kindralmajor Ants Laaneots. Laaneotsa sõnul üritab eelnõu reguleerida ainult ühte küsimust - kaitseministri ja kaitseväe juhataja vahekorda.

'Ma olen sada protsenti nõus, et sõjavägi peab alluma valitsusele,' märkis Laaneots. Kuid tema hinnangul peab kaitseväe juhataja kui kõige kõrgem sõjaväelane omama volitusi ja vastutust, mis võimaldaks tal riigikaitset ette valmistada, korraldada ja juhtida.

Balti kaitseuuringute keskuse ülema Laaneotsa sõnul on tegu täiesti küündimatu seaduseelnõuga ning selle menetlusest välja arvamine oli ainuõige. Tema sõnul peaks rahuaja riigikaitse seadus reguleerima kõiki küsimusi, mis puudutavad riigikaitse rahuaegset korraldust, kuid seda pole kaitseministeerium eelnõu ette valmistades silmas pidanud.

Hetkel kuum