24. november 2000 kell 13:42

ÄP: 5 mln kroonine aktsiakapitali nõue ei piira musta kütuseäri

Viie miljoni kroonise aktsiakapitali nõude kehtestamine kütuse müügi ja impordi loa taotlejale ei piira Äripäeva arvates musta kütuseäri, vaid takistab konkurentsi.

Esmaspäeval ilmuva Äripäeva juhtkirjast selgub, et sellise sammu ainus tulem on väikeste tegijate turult tõrjumine.

viimasel reidil avastas tarbijakaitseamet taas seitse rämpskütuse müüjat, nende seas tuntum AS Lukoil (Kilingi-Nõmmel), ja kolm tarnijat.

Majandusminister Mihkel Pärnoja tunnistab ka ise, et kütusefirmade vastutuse suurendamise kõrval peaks see nõue vähendama turul osalejate arvu. Pärnoja näib aksioomiks pidavat seda, et väikefirma on suli. Paraku ei käi suur rahakott ja ausus alati käsikäes, leiab Äripäev.

Rämpskütuse müügiga on Eestis vahele jäänud ka pea kõigi suurte kütusefirmade ? Neste, Shelli, Statoili jt ? tanklad. Seetõttu tundub aktsiakapitali suurendamise nõue pigem indulgentsina rikkamatele kütusemüüjatele/tarnijatele.

Kurjaks teeb, et kõigil nõuetele mittevastava kütuse müügiga vahelejäänutel on ministeeriumi väljastatud litsents. Litsents aga ongi ju mõeldud selleks, et keegi ei müüks rämps- ega salakütust. Ilmselt jagas ministeerium neid igale soovijale, nähes litsentside müügis pelgalt endale lisaraha teenimise võimalust.

Suurendama peaks ka trahvimäärasid. 10000kroonise trahvi maksab firma ära ja müüb solki rahumeelega edasi. Kui ta peab aga välja käima pool miljonit (maksimaalne trahvimäär), mõtleb ta enne sügavalt järele, kui patuteele läheb.

Hetkel kuum