Kaido Einama • 6. detsember 2000 kell 22:00

Windows mahub peopesale

Tasku-Windows ei nõua pihuarvutilt sadu megabaite vaba kettaruumi, vaid mahub isegi 32 MB suurusesse mälusse, jättes ruumi ka teiste programmide, näiteks Pocket Wordi, Outlooki või Exceli jaoks, rääkimata Internet Explorerist, mis kuvab nii tavalisi kui spetsiaaselt pihuarvuti formaadi jaoks tehtud kodulehekülgi. Pocket Windows peaks välja vahetama oma eelkäija Windows CE. Praegu müügilolevad Hewlett-Packardi ja Compaqi pihuarvutid pakuvad lisaks standardtarkvarale tasuta mitmesugust lisatarkvara, näiteks multimeediat esitav Media Player, mis lisaks MP3 formaadis muusikafailide mängimisele saab hakkama ka üle ekraani video esitamisega enamlevinud formaatides. Pocket Windows suudab pihuarvutist teha ka täiesti tavalise lauaarvuti emulaatori, kasutades spetsiaalset terminaliprogrammi. Serveriga ühenduses olles on pihuarvutis tavalise lauaarvuti ekraanipilt, mida saab vaadata nagu läbi lukuaugu servast serva kerides. Taskusse mahtuvale PCle saab tellida elektroonilisi raamatuid, mida reisil olles lugeda, laadida lühikesi videosid või muusikafaile. Ka Internetikõned pole tasku-PCle probleem, vastav tarkvara on Windowsiga kaasas.

Hewlett-Packardi pihuarvuti on Compaqi omast pisut tagasihoidlikuma välimusega: pole nikkelkorpust ja läikivaid nuppe. Lisaks on ekraan kaitstud kaanega, mis ühtlasi on õues ka päikesevarju eest. Kestasid saab valida erinevat värvi.

Tarkvara on Jornadas palju, nende programmide nimed on enamasti tuttavad ka lauaarvuti kasutajatele: Outlook, Word, Money, Windows Media Player, Audible Player, Jetsend, eMusic jne. Kõik need programmid on mõistagi taskuversioonis ehk tunduvalt vähendatud võimalustega. Kuid keskmine kasutaja pidavatki kontoritarkvara võimalusi tarvitama vaid 10% ulatuses, seega pole taskutarkvara väga puudulik. Eraldi võib tellida meelelahutus- ja mängude paketi.

HP Jornadal puuduvad erinevalt Compaqist eraldi navigeerimisnupud.

Compaqi uus pihuarvuti Pocket Windowsiga vastab maailma suurima arvutitootja uuele kontseptsioonile, mis näeb uusi infotehnoloogialahendusi tagamas inimestele pidevat kommunikatsiooni sõltumata ajast ja kohast. iPAQile on disainitud nn. ?kasukas?, mis täidab mitut otstarvet ? kaitseb õhukest seadet vigastuste eest või aitab ühendada lisakaarte. Kasukaga muutub pihuarvuti tunduvalt paksemaks ja raskemaks, kuid seda ei pea alati kaasas kandma. Lisakaartidest võib pihuarvutis kasutada tavalise sülearvuti PC kaarte, millel on vastav tarkvara Pocket Windowsi keskkonnas töötamises. Ühendades ?kasukaga? näiteks iPAQiga töötava FirstFone GSM-kaardi saab muuta pihuarvuti mobiiltelefoniks koos arvuti funktsioonidega. iPAQi müüva Kungla Dialoogi turundusjuhi Marti Schmidti sõnul on uue toote soovijatest juba järjekord.

Hetkel kuum