Aivar Hundimägi • 19. detsember 2000 kell 22:00

Maksureform jättis neljandiku ettevõtte tippjuhtidest ükskõikseks

Aasta jooksul on Äripäev oma arvamuslehekülgedel teinud hulgaliselt ettepanekuid. Olulisematest ettepanekutest ligi pooli on valitsus ka arvestanud. Suurimaks võiduks võib pidada kompromissi saavutamist maksukoormuse tõstmise küsimuses.

Äripäev küsis oma konjunktuuriuuringus ?Äripäeva baromeeter? Eesti suuremate ettevõtete tippjuhtide hinnangut käesoleval aastal jõustunud uue tulumaksuseaduse kohta, mis vabastas ettevõtete investeeringud tulumaksust. Küsitlus viidi läbi 500 suurema Eesti ettevõtte hulgas ning küsitlusankeedi täitis 35% Eesti suuremate ettevõtete tippjuhtidest.

Enamik vastanutest ehk 64,6% ütles, et nende juhitava ettevõtte tegevust mõjutas uus tulumaksuseadus positiivselt, 6,3% tippjuhtide kinnitusel on mõju negatiivne ehk siis ettevõtte tegevust pärssiv ning koguni neljandik vastanutest avaldas arvamust, et nende juhitava ettevõtte tegevust ei mõjuta palju kära ja lootusi tekitanud maksureform kuidagi. See tuli vähemalt minule mõninga üllatusena. Kas tõesti investeeringute tulumaksust vabastamine ei mõjuta neljandiku Eesti ettevõtete tegevust? Raske uskuda. Võib-olla põhjustas sellise vastuse see, et lisaks positiivsetele momentidele tõi uus maksuseadus ka rida negatiivseid tagajärgi. Seaduses oli mitmeid apsakaid, mille parandamine võttis kaua aega.

Tegelikult oli näiteks välisfirmadel ka vana tulumaksuseaduse puhul võimalik legaalset oma maksukoormust vähendada ? Eestis tegutseval tütarfirmal lihtsalt tulu ei tekkinud. Ka Äripäeva uuringust selgus, et tulumaksuseaduse negatiivse mõju tõid välja just välisosalusega ettevõtted. Põhjus võib olla selles, et nüüd hakati rangemalt piirama firma omaniku või tippjuhi võimalusi näidata ettevõtte kuludena isiklikke kulusid. Mitmed taolised piirangud tekitasid ettevõtetele tüli ja tõstsid firmade maksukoormust, sest ei arvestanud tegeliku olukorraga. Parimaks näiteks on äriklassis lendamise tõlgendamine erisoodustusena. Tihti polegi teistsugust võimalust kiiresti mõnes Euroopa linnas käia ? ka ettevõtjad avaldasid oma pahameelt. Kui vaadata, kui palju aega kulus rahandusminister Siim Kallasel apsaka kõrvaldamiseks, siis polegi Äripäeva uuringu tulemus võib-olla üllatav.

Kuidas mõjutab investeeringute tulumaksust vabastamine teie juhitava ettevõtte tegevust?

Hetkel kuum