Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksureform jättis neljandiku ettevõtte tippjuhtidest ükskõikseks

  Aasta jooksul on Äripäev oma arvamuslehekülgedel teinud hulgaliselt ettepanekuid. Olulisematest ettepanekutest ligi pooli on valitsus ka arvestanud. Suurimaks võiduks võib pidada kompromissi saavutamist maksukoormuse tõstmise küsimuses.
  Äripäev küsis oma konjunktuuriuuringus ?Äripäeva baromeeter? Eesti suuremate ettevõtete tippjuhtide hinnangut käesoleval aastal jõustunud uue tulumaksuseaduse kohta, mis vabastas ettevõtete investeeringud tulumaksust. Küsitlus viidi läbi 500 suurema Eesti ettevõtte hulgas ning küsitlusankeedi täitis 35% Eesti suuremate ettevõtete tippjuhtidest.
  Enamik vastanutest ehk 64,6% ütles, et nende juhitava ettevõtte tegevust mõjutas uus tulumaksuseadus positiivselt, 6,3% tippjuhtide kinnitusel on mõju negatiivne ehk siis ettevõtte tegevust pärssiv ning koguni neljandik vastanutest avaldas arvamust, et nende juhitava ettevõtte tegevust ei mõjuta palju kära ja lootusi tekitanud maksureform kuidagi. See tuli vähemalt minule mõninga üllatusena. Kas tõesti investeeringute tulumaksust vabastamine ei mõjuta neljandiku Eesti ettevõtete tegevust? Raske uskuda. Võib-olla põhjustas sellise vastuse see, et lisaks positiivsetele momentidele tõi uus maksuseadus ka rida negatiivseid tagajärgi. Seaduses oli mitmeid apsakaid, mille parandamine võttis kaua aega.
  Tegelikult oli näiteks välisfirmadel ka vana tulumaksuseaduse puhul võimalik legaalset oma maksukoormust vähendada ? Eestis tegutseval tütarfirmal lihtsalt tulu ei tekkinud. Ka Äripäeva uuringust selgus, et tulumaksuseaduse negatiivse mõju tõid välja just välisosalusega ettevõtted. Põhjus võib olla selles, et nüüd hakati rangemalt piirama firma omaniku või tippjuhi võimalusi näidata ettevõtte kuludena isiklikke kulusid. Mitmed taolised piirangud tekitasid ettevõtetele tüli ja tõstsid firmade maksukoormust, sest ei arvestanud tegeliku olukorraga. Parimaks näiteks on äriklassis lendamise tõlgendamine erisoodustusena. Tihti polegi teistsugust võimalust kiiresti mõnes Euroopa linnas käia ? ka ettevõtjad avaldasid oma pahameelt. Kui vaadata, kui palju aega kulus rahandusminister Siim Kallasel apsaka kõrvaldamiseks, siis polegi Äripäeva uuringu tulemus võib-olla üllatav.
  Kuidas mõjutab investeeringute tulumaksust vabastamine teie juhitava ettevõtte tegevust?
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.