21. detsember 2000 kell 22:00

Kas olete rahul ettevõtte 2000. aasta tulemustega?

Alkoholiturg on väga õrn ja tundlik, aastaid on meil põhiprobleemiks olnud legaalse ja illegaalse turu suhe ja see ei kipu kuidagi paranema selle legaalsuse poole kasuks. Loodame, et uue alkoholiaktsiisi seadusega, mis peaks lähiajal vastu võetama, toimub ka turu korrastumine mõnel määral. Samuti toimus sel aastal ka Liviko erastamine, mis on ka meid natuke mõjutanud. Aga kui rääkida aastast 2000 üldisemalt, siis me jäime rahule. Ettevõttel läks hästi, isegi üle keskmise hästi, kui arvestame seda keerulist olukorda, milles alkoholitootja tegutseb.

Peale selle käivitasime tütarettevõtte, mille nimi on Poseidon Foods ? esimese Eesti firmana alustasime merilõhe kasvatamist. Kala läheb hästi kaubaks ? oleme merest välja võtnud 25 tonni lõhet. Viinaturg on küllaltki ebastabiilne, peab olema mingi alternatiivne tootmine, mis selle tasakaalustaks.

Patt oleks mitte rahul olla ? aasta on selgelt parem olnud. Turg on aasta algusest peale järjest aktiivsemaks muutunud, see on see kõige rõõmsam asi sel alal tegutsedes. Sama trend jätkub ilmselt ka tuleval aastal. Meie oleme oma eksisteerimise ajaloo jooksul esimest korda aasta lõpus suutnud järgmise aasta toodangust 35?40 ette ära müüa.

Negatiivset? Järgmisel aastal võivad negatiivselt mõjutada meie tegevust, küll mitte otseselt, tööandjale mitmeid kohustusi sätestavad seadused, alustades näiteks töötajate sundkindlustamisest ja lõpetades suitsetamisruumi sisseseadmisega töötajaile. Need asjad teevad tuleviku veidi ebakindlamaks. Heale aastale vaatamata pole kasumimarginaalid nii head, et võimaldaksid teha oluliselt suuremaid kulutusi. Ja kuigi aasta tulemused võimaldaksid töötajaid juurde võtta, siis nimetatud seigad panevad selles kahtlema.

Olen küll. Minu jaoks on lõppev aasta olnud suurte muudatuste ja väljakutsete aasta. Olin Maitse Lihatööstuse juhataja, nüüd on see ettevõte müüdud ning asutan uut, ehitus läheb varsti lahti. Kogu Eesti lihasektoril, nii tootjatel kui tööstustel seisavad ees muutused ja eeskätt seoses Euroopa Liidu nõuete järgimisega. Ma ei pea seda negatiivseks, sest see sunnib ettevõtjaid muutma end konkurentsivõimelisemaks. Raskusi tekitab see, et meil tuleb see hüpe teha mõne aastaga, teistel oli aega aastakümneid.

Negatiivset sellest aastast korrapealt öelda ei oskagi. Võib-olla on halvim see, et riigi- ja omavalitsusametnike isiklikud (või ka sõpruskonna) huvid kipuvad tihtipeale ettevõtlust segama. Ja kahjuks ei ole eestlane, olgu lihatootja või poliitik, ikka veel valmis tegema teistega koostööd. Selline killustatus ei tule kasuks ei tootjatel läbirääkimistel töötlejatega ega Eestil läbirääkimistel Euroopa Liiduga.

Hetkel kuum