Suurettevõtjad eri meelt

ÄP 16. veebruar 2001, 00:00

Äripäev küsitles kahe päeva jooksul käibe TOP 100 hulka kuuluva Eesti suurimate ettevõtete juhte, et teada saada, kas nende hinnangul peaks Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare pilti tulistanud peaminister Mart Laar tagasi astuma või mitte.

Küsitletud juhtidest arvas 44 protsenti, et Laar ei peaks tagasi astuma, ja 42 protsenti, et peaks. 13 protsendil firmajuhtidest polnud selles osas oma arvamust või ei soovinud nad seda avaldada.

Peaministri lahkumise pooldajad põhjendasid seda eelkõige peaministrile sobimatu käitumise ja selle järgnenud vassimise ja valetamisega.

Laari tagasiastumise vastu olevad ettevõtjad leiavad, et poliitikud peaksid rohkem tegelema oma põhitööga, mitte jagelema ja vastastikku süüdistusi pilduma.

Mitme firma juhid ütlesid ka otse välja, et kui pildil poleks olnud Savisaar, oleks ehk ka nende suhtumine teine.

ASi Maag juht Toomas Juhan ütles, et avalikust vabandamisest piisas ning Keskerakonna käitumine paistab olevat ebaadekvaatne. ?Tunded on küll vastandlikud, kuid vastus oleks siiski, et ei pea vajalikuks Laari tagasiastumist,? lausus Juhan.

Kroonpressi müügijuht Rain Väät leidis, et põhimõtteliselt peaks Laar tagasi astuma, ?sest see on ikka võrdlemisi ebanormaalne.? Samas tunnistas Väät, et kui tema järel võib valitsusjuhiks saada Savisaar, siis pigem ei. ?Pada sõimab katelt, nii et võib-olla poleks tagasiastumine mõttekas.?

ASi Denato juht Rommi Oppar väitis samuti, et ei poolda Laari tagasiastumist, sest tema puhul on näha, et ta tahab midagi ära teha. Savisaare või mõne teise puhul on näha vaid võimule pääsemise püüdu, märkis Oppar. Tema sõnul võib muidugi öelda, et Savisaar sunniti lindiskandaali tõttu tagasi astuma, aga lindiskandaal oli ikka räigem. ?Nii et ma arvan ka, et võiks selle jahumise Laari tagasiastumise ümber ära lõpetada,? lisas Oppar.

Iseloomulik on ka see, et paljude firmade juhid ei soovi anda poliitilisi skandaale käsitlevaid kommentaare. Eriti puudutab see lisaks TOP 100 firmadele küsitletud tippärimehi ja ettevõtlusorganisatsioonide juhte. Suurettevõtjate Assotsiatsiooni tegevjuht Jaak Saarniit ütles kohe, et ei soovi kuidagi sekkuda sisepoliitikasse.

Väikeettevõtjate Assotsiatsiooni tegevjuht Heiki Künnapas märkis, et nalja võib ju teha, aga see nali polnud õigel kohal. ?Loomulikult on see solvav ja ebaeetiline tegu,? nentis ta ja lisas, et tegu on tema isikliku arvamusega. Samas ei pidanud ta vajalikuks Laari tagasiastumist. ?Peaministrit peaks hindama siiski teiste kriteeriumide alusel,? väitis Künnapas. ?Arvan, et riigile pole hea, kui pidevalt tippjuhte vahetada.?

Investeerimispanga LHV juht Rain Lõhmus pidas pildi tulistamist aga üsna süütuks, võrreldes tavapärase poriloopimisega. ?Selles pole midagi hullu,? väitis Lõhmus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing