Lääne börsid alla, kasvubörsid üles

19. veebruar 2001, 11:25

Alanud aasta seni edukaimad börsid on arenevad börsid eesotsas Lõuna-Korea tehnoloogiabörsiga Kosdaq, mis on aastavahetusest kerkinud 60%. Esikümnes on ka Venemaa, Argentiina, Kolumbia ja Taiwan, kirjutab Dagens Industri.

Paremuselt teisel kohal olev Venemaa börs on pärast indeksi 47% langust läinud aastal kerkinud üle 28%. 100% tõusu lähima pari aastaga on analüütikute arvates täiesti reaalne. Optimismi süstivad nafta hind, elektrituru restruktureerimine ning Putini meetmed korruptsiooni vastu.

Kõige kehvemini on läinud Helsingi börsil, kus HEX 20-ideks on Nokia suure osakaalu tõttu aasta algusest kukkunud üle 30%.

?Kasvuturge on kiputud ära unustama, kuid tegelikult on aktsiad seal äärmiselt madalalt hinnatud,? ütles Peter Håkansson, maaklerfirma Brunswick Direkt aktsiate osakonna juht.

Nii näiteks on hinna ja kasumi suhe (p/e) Mehhiko börsil 13, Nasdaqil aga keskmiselt 130. Samuti on majanduskasv läänes aeglustumas, samas kui Venemaale, Hiinale ja Mehhikole ennustatakse jätkuvalt vähemalt 5% kasvu.

?Varem järgisid kasvuturud kuulekalt Nasdaqi, kuid see trend muutus läinud aasta lõpul. Läinud aasta 1. detsembrist on arenevate riikide börsid kasvanud keskmiselt12?13% samas kui Nasdaq on 10% tagurdanud,? ütles Håkansson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing