Ülo Toomsalu • 12. märts 2001 kell 6:53

Vallandatud Pärnu ametnik nõuab õigust kohtult

Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna ametist vabastatud isamaaliitlasest eksjuhataja Monika Luik on otsustanud kohtus tõestada, et tema ametist vabastamise põhjus oli poliitiline, kirjutab Pärnu Postimees.

Luike esindava juristi Rauno Aaslaidi andmeil on see taasiseseisvunud Eestis üks esimesi kordi, kus töötaja vallandatakse selgelt poliitilistel põhjustel.

Luige väitel on Pärnu linnapea Einar Kelder talle nelja silma all tunnistanud, et Edgar Savisaar ja Küllo Arjakas on avaldanud talle survet asendada kõrgetes linnaametites isamaaliitlased meelepärasemate erakondade esindajatega.

Kelder eitab, nagu oleks sotsiaalosakonna juhataja ametist vabastatud poliitilistel motiividel. Reformierakondlane Kelder rõhutas, et Luige vabastamist nõudnud keskerakondlasest abilinnapea Margus Tammekivi peab olema personalivalikus vaba.

Hiljuti Eesti riigi ja Ühispanga kohtus alistanud Aaslaid ütles, et Pärnu linnavalitsusel ei olnud Luigele esitada ühtki objektiivset argumenti, mis tõestaks tema oskamatust, saamatust või mittesobivust töötada sotsiaalosakonna juhatajana.

?Seadus ei anna õigust vallandada inimest tööandja subjektiivse hinnangu alusel,? sõnas Aaslaid. ?Arvestada saab vaid objektiivseid, kontrollitavaid puudusi ja neid tuleb linnavalitsusel tõestada.?

Luigele ei saa ette heita ka oskamatust alluvatega läbi saada. Tema vallandamisest kuuldes kirjutas 17 sotsiaalosakonna töötajat linnavalitsusele kirja, milles väljendasid soovi, et Luik jätkaks oma ametis.

Hetkel kuum