• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Looduskaitsjad ei poolda tselluloositehase rajamist Türile

  Eile õhtul Türile kogunenud keskkonnakaitsjad muretsesid Pärnu jõe saastamise pärast ja tegid teadlastele ettepaneku mitte hakata saastama eurorahadega puhastatavat Pärnu jõe valgala, vaid ehitada tselluloositehas hoopis Narva, Kehrasse või Paldiskisse.

  Türile ehitamise korral tuleks solk juhtida hoopis Raplasse, sest seal juba tegeldakse ideega suunata Rapla reoveed Tallinna lahte.
  Türile kavandatava haavapuitmassitehase (rahvakeeli tselluloositehase) keskkonnamõjude uuringu teinud OÜ Ecoman ja TTÜ teadlased kinnitasid, et lähtutakse rangetest Eesti keskkonnanõuetest, mitte aga Euroopa Liidu omadest, mis on tunduvalt leebemad, edastas Kuma Raadio.
  Teadlaste töögrupi juht Heino Luik selgitas, et tehase ning linna puhastit läbiv vesi pole veetaimestikule ja kaladele ohtlik. Vee looduslik foon jões taastub Luige kinnitusel 30 kilomeetri pärast, mis aga polnud sugugi meeltmööda kohal viibinud Pärnumaa keskkonnateenistuse inimestele.
  Tehase ehitust vedava aktsiaseltsi Estonian Cell juhatuse liige Peeter Lodi rõhutas, et kui Eesti avalikkus ja Türi linn tehase ehitamist siiski ei toeta, rajatakse see Lätti ning Eesti talunike haavapuit mädaneb tarbetult edasi.
  Tulevase tehase norralastest omanikud lubasid pakkuda tööd 50-70 inimesele, kuigi töötajate palkadest nad rääkima ei soostunud. Kaasnevaid töökohti lubati 400-500. Tehas peab käiku minema 2002. aasta lõpul, esimene partii pleegitatud termokeemilist puitmassi valmib 2003. aasta kevadel.
  Hoolimata koosolekusaalis ajuti valitsenud teravast õhkokonnast lahkuti teadlaste ja arendajate lubadusega, et asju aetakse jätkuvalt avalikult ning see kohtumine ei jää viimaseks.
  Türi linnavolikogu koguneb haavapuitmassitehase asukoha detailplaneeringu algatamist arutama 29. märtsil.
  Uudise vahendas Kuma Raadio uudistepealik Olev Kenk.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.