Inno Tähismaa • 25. september 2001 kell 12:35

Keskerakond: opositsiooni toetus juba mitu kuud kõrgem kui kolmikliidul

Opositsiooni toetus on juba mitu kuud kõrgem kui kolmikliidul, teatas Keskerakonna esindaja kommentaariks tänases Päevalehes avaldatud ES Turu-uuringute ASi küsitlusele.

Keskerakond paneb imeks, et leheveerul esitatud graafika valguses küsitlustulemusi kommenteerides üritab sotsioloog Juhan Kivirähk vägisi jätta muljet koalitsioonierakondade paremast seisust kui see tegelikult on, seisab Keskerakonna teates. Nimelt väidab Kivirähk, et 'summaarne toetus kolmikliidule ja opositsiooni erakondadele oli ligikaudu võrdne'. Tegelikkuses on see juba kuid opositsiooni kasuks. Kui juunis toetas opositsioonierakondi kokku 33% ja kolmikliitu 35% küsitletutest, siis juulis oli toetus juba 32:28 opositsiooni kasuks ning ka augusti tulemus näitab sama - 34% toetab opositsiooni erakondi 30% kolmikliitu.

Kuna küsitlused kajastavad lisaks Keskerakonnale ja Rahvaliidule veel toetust Pensionäride Erakonnale, Põllumeeste Kogule, Sotsiaaldemokraatlikule Tööparteile, Koonderakonnale ja Ühendatud Rahvaparteile, kes kõik on määratlenud enda kuuluvuse opositsiooni poolele, oleks adekvaatne kajastada ka neid teotusprotsentide esitlemisel. Lisaks on nimetatud erakondadest kolm viimast esindatud ka Riigikogus.

Kõigi viie partei taga, keda samuti küsitluses mainitakse, on oma osa valijaskonnast ning kui praegu toimuksid valimised, siis parlamendiparteide nimekiri kahtlemata täieneks uute tegijatega. Teisalt jääks tõenäoliselt mõni kolmikliidu erakond ise hoopis valimiskünnise taha. Seega oleks aeg ausalt välja öelda, et kolmikliidu toetajad on ühiskonnas vähemusse jäänud, mitte aga manipuleerida avalikkuse ees juttudega 'ligikaudu võrdsest toetusest', ütleb Keskerakond.

Hetkel kuum