Pikaajalise edu tagab töötajate vabadus

Jaan Pillesaar 27. september 2001, 00:00

Helmese juhtimispõhimõtted on Eestis uued, kuid maailma mõistes ei ole nad midagi imepärast. Olen juhtimisgurudega ühel arvamusel, et inimeste suurema iseotsustuse suunas liikuvad ettevõtted on kümne aasta pärast ainsad püsima jäävad ettevõtted.

Lähtudes aga elavast tagasisidest, mida saime, pean oma sõnumit täiendama küll.

Esiteks on vabadusest tulev edu pikaajaline. Lihtsalt kontrolli vähendamine ei too kohe kaasa edule viiva innovatsiooni suurenemist. Pigem vastupidi. Tuleb maksta selle eest, et lubada endal ja inimestel teha veidi vigu ja õppida. Helmes on maksnud vahel miljonitesse ulatuvat ?õppemaksu?.

Teiseks, suurem vabadus ei tähenda täielikku vabadust, nagu paljudele vale mulje on jäänud. Meil on reeglid olemas. Need lihtsalt on tavalised vabaturu reeglid, mida oleme veidi lihtsustanud ja institutsionaliseerinud. See, et Helmesel ei ole aasta aega ette ulatuvaid kulueelarveid, ei tähenda, et tulude-kulude üle puuduks ülevaade. Töörühmad teevad oma ennustusi kuu kuni kolme kuu kaupa ette ja kui tekib kahtlus, et need ei täitu, siis me lahendame selle probleemi päevadega, tegelikult palju kiiremini kui keskmine ettevõte.

Kolmandaks, Helmesel on ka strateegia olemas, ehkki see ei ole midagi sellist, mis väljasõidul viieks aastaks paika pannakse. Lihtsalt see strateegia sünnib iga päev kliendiga suhtlevate inimeste peades ja muutub pidevalt, lähtudes klientide soovidest.

Samuti on meil paika pandud tegutsemise põhimõtted ning enam-vähem ühtlane tulevikuvisioon sellest, kuhu organisatsioon ja iga selle liige jõuda tahab. Eesmärk on tasapisi koondada teatud tüüpi inimesi koos nende isiklike visioonidega.

Kokkuvõtteks, kui keegi neid teese soovib rakendada, siis on ta päris kindlasti õigel teel. Aga ise soovitaksin võtta üks korraga, lugeda lisaks teisigi näiteid ning mõelda need läbi, lähtudes oma ettevõtte tingimustest. Nagu autoga sõites. Juhul kui tuleb hoida paremale, siis enne järsku parempööret sa vaatad järele, kas seal ikka mingi tee ka ees on, ega see tee lõppeesmärgi suhtes vale pole, samuti kas see tee on sinu autoga sõidetav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing