Tõnis Arnover • 5. oktoober 2001 kell 8:35

Jaapan 10 aasta jooksul 4. majanduskriisis

Jaapani majandus ei saa kuidagi jalgu alla ning elab 10 aasta jooksul läbi juba neljandat majanduskriisi, kirjutab Kauppalehti.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ennustab, et Jaapani selle aasta kogutoodang väheneb 0,5% ja suudab järgmisel aastal kasvada 0,2% üksnes juhul, kui USA pöördub tõusule.

Töötus on kerkinud üle viie protsendi ja ekspordi vähenemine on sundinud langetama töötajate palku. Jaekaubakäive vähenes augustis viiendat kuud järjest, sedapuhku 3,5%. Hindade langus on kestnud juba kaks aastat.

Jaapani riigivõlg moodustab 140% SKTst ja võib enne majanduskasvu teele jõudmist kerkida 175 protsendini SKTst. See on põhjus, miks reitinguagentuur Moody?s on ähvardanud alandada Jaapani laenureitingu Sloveeniaga samale tasemele.

Hetkel kuum