Ülo Toomsalu • 11. oktoober 2001 kell 6:04

Seadused külvavad apteegiturul segadust

Vasturääkivuste tõttu seadustes puudub Eesti ravimiturul ühene seisukoht, kas ravimite hulgimüüjad ja tootjad tohivad omada samal ajal ka apteeke, kirjutab Postimees.

Eesti üks suuremaid ravimite hulgimüüjaid Tamro teatas eile, et omandas Tallinnas kolme apteeki koondava Kodu Apteegi OÜ, sisenedes nii ravimite jaemüügiturule.

Kuigi varjatud osaluse kaudu apteekide kokkuostmisest hulgimüüjate poolt on räägitud Eestis ka varem, oli Tamro esimene hulgimüüja, kes teatas ostust avalikult.

Nimelt pole ravimiseaduse ja ravimite hulgi- ja jaemüügi tugevuslubade väljastamise korda kajastava määruse vastukäivuse tõttu üheselt selge, kas hulgimüüja tohib omada apteeke. Kehtiv ravimiseadus apteegi omanikule piiranguid ei sea, küll ütleb aga tegevuslubade taotlemise ja tühistamise kord, et ühel isikul võib korraga olla vaid kas ravimite tootmise, hulgimüügi või jaemüügi tegevusluba.

Ravimiameti peainspektor Hille Kask kinnitas, et ühel ettevõtjal ei tohi olla korraga ravimite jae- ja hulgimüügi luba. ?Kui näiteks osaühingul XY on apteek, peab osaühingul olema ravimite jaemüügi tegevusluba, kuid see ei tähenda, et osaühingu omanikel peaks olema vastav tegevusluba,? ütles Kask. Tamro ravimite jaemüügiluba tema sõnul taotlenud pole, litsents kuulub Kodu Apteegi OÜ-le.

Kask lisas, et küsimus on tekitanud turul segadust, mistõttu valmimisjärgus ravimiseaduse uue eelnõu koostajad võtavad ilmselt vaatluse alla ka piirangute seadmise apteekide omanikele.

Mitmetes Euroopa riikides on ravimite tootjatel ja hulgimüüjatel keelatud omada apteeke, et vältida kogu ravimite müügiahela koondumist ühe omaniku kätte. Osas riikides tohib olla apteegi omanikuks vaid proviisor.

Hetkel kuum