Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahakompass suunab Soome

  Seekordne, juba teist aastat toimuv Rahakompass keskendub lähiajal rahamaailmas toimuvatele sündmustele, mis hakkavad kas otse või kaudselt mõjutama iga eestlast: euro käibeletulek, pensionireformi käivitumine ning Eesti ja Soome väärtpaberituru ühendamine.
  Rahakompassi avamisel kell 12 on igal messikülastajal võimalus kuulda nende kolme teema kohta ja küsida küsimusi eestvedajate endi käest: esinevad Eesti Panga president Vahur Kraft, rahandusminister Siim Kallas ja Tallinna Väärtpaberibörsi (TVB) juhatuse esimees Gert Tiivas.
  Esmakordselt tutvustatakse Tallinna börsi ja HEXi ühendamise plaani. Mis täpselt muutub Eesti investorile, sellest räägib TVB juhatuse esimees Gert Tiivas. Samal päeval on võimalus saada ka põhjalik ülevaade Soome turust ning selle tulevikuperspektiividest nii HEXi kui ka FIM Securitiesi spetsialistidelt.
  Uuest aastast käivituv pensionireform teeb meist enamiku investoriteks. Reedel toimuvas diskussioonifoorumis, milles osalevad teiste hulgas Siim Kallas ja Hardo Pajula, otsitakse vastust küsimusele, kas me saame sellega hakkama. Debatil tuleb arutlusele, mida kohustuslik kogumispension inimese jaoks kaasa toob ning millised on inimese kohustused, millised õigused ja võimalikud valikud.
  Päevakajalistest teemadest toimub reedel arutelu Ameerika tragöödia mõjudest maailmamajanduse tulevikule. Ameerika tragöödia mõjul on USA rahaturu keskne intressimäär langenud 2,5ni ning USA majanduse kahjudeks hinnatakse 60 miljardit dollarit, juba on pankrotiohus on mitmed lennufirmad ? mis saab edasi? Diskussioonis käsitlevad pankade spetsialistid arvatavaid mõjusid Eesti majandusele ja rahaturule, aktsiate prognoositavat käitumist ja optimistliku riigieelarve vastavust prognoosidele. Osalevad Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri, Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk, Eesti Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktor Sven Kunsing ja Eesti Panga Pangainspektsiooni juhataja Andres Trink.
  Pilootprojektina käivitub üritus nimega Rahakool, kus õpetatakse investeerimisest vähe teadmisi omavatele inimestele kolme tunniga rahapaigutamise aabitsatõdesid ning seda lihtsas ja arusaadavas keeles.
  Rahakooli lektorid on Tehnikaülikooli rahanduse ja panganduse õppetooli hoidja Enn Listra, Suprema Fund Managementi tegevdirektor Paavo Põld ning Ewe Kaselaan väikeinvestori rollis. Ewe Kaselaan on tuntud ka ETV raha- ja investeerimisteemalisest telesaatest ?Kui mul oleks miljon krooni...?, mida näidatakse esimese messipäeva lõpus ka suurel ekraanil.
  Autor: Eva Palu
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”