• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maaelanikud tunnevad enam puudust olmeteenustest

  Uurimust läbi viinud sotsiaalpsühholoog Mart Murdvee sõnul tasuks maainimeste vastu huvi tunda juuksuri-, rätsepa? jt teenuste pakkujatel, kuna just olmeteenuste rahuldamise eest on nad nõus rohkem raha välja käima. Ainult kaupmehed on suutnud maainimeste vajadustega kaasa minna. Kauplustega oli üldine rahulolu päris kõrge, ütles Murdvee. Kaupmehed on piisavalt vilkalt tegutsenud ja saavad suurepäraselt aru, mida maainimesed kohapealt osta tahavad ja jõuavad.
  ?Uurimus näitas, et maa pensionärid on oma eluga tunduvalt rohkem rahul kui linnapensionärid, kusjuures mida kaugemal linnadest ja keskustest inimesed elavad, seda paremaks hindavad nad oma elujärge,? ütles Murdvee.
  Teatud kindlustunde annab pension, aga paljud teenivad lisa oma põllul töötades või loomi kasvatades. ?Rahaprobleemi maapensionäridel ei ole. Nad kasutaksid senisest palju rohkem teenuseid, kui need nendeni ulatuksid,? kinnitab Murdvee.
  ?Kuigi maainimesed on eraõiguslike teenustega rohkem rahul kui riigi pakutatavatega, on kasutamata potentsiaali siin veel kõvasti,? nentis Murdvee. Kõige rohkem tunnevad nad puudust pangateenustest, mis takistab rahaasjade ajamist ja on tuntav takistus ettevõtluse arengule.
  Hansapanga Eesti suhtekorraldusjuhi Ando Noormetsa sõnul on maapiirkondade kontorivõrk, arvestades panga klientide arvu ja aktiivsust, optimaalne.
  Kontori avamise või sulgemise otsus on Hansapanga kohalike regioonijuhtide vastutusalas, kes teavad kõige paremini kohalikke olusid, arenguvõimet ja perspektiive.
  ?Seega lähtutakse igal konkreetsel juhul kohalikust eripärast ning sealsete inimeste ettevõtlikkusest,? nentis Noormets.
  Noormetsa kinnitusel teatakse Hansapangas täpselt, milliste probleemide ja takistustega seisavad silmitsi linnadest väljaspool elavad inimesed ja vanema põlvkonna esindajad. ?Oleme loonud viimastel aastatel mitmeid võimalusi, kuidas kliendid saaksid pangateenuseid kontoriväliselt kasutada: telefonipank, hanza.net, pangakaardid ning viimasel ajal on lisandunud aktiivne tegevus avalike internetipunktide loomisel Vaata Maailma projekti kaudu. Need võimalused on lihtsate raha?asjade ajamisel alati soodsamad, kui kasutada kontoriteenust.?
  Uurimusest tuli välja ka hariduse seos töökohaga. ?Kellel haridust ei ole, tööd ei saa,? nendib Murdvee. Samas aga kinnitas EMI EWT Ida-Lääne Koolituse AS juhataja Tiit Tammemägi, et maaelanikud ei ole valmis koolitusele raha kulutama. ?Raha kulutamist koolitamise peale võib sõnades lubada, aga elu näitab midagi muud. Meie koolituse hind on küll soodus, aga inimene mõtleb ikkagi pigem, kui mitu pätsi leiba ta selle raha eest ostaks. See, kes tahab ettevõtlust alustada, peab niigi maksma registreerimislõivu ja notaritasu. Siis tuleb koolitaja ja küsib ka raha.?
  EMI EWT Ida-Lääne Koolituse AS on püüdnud koolitus- ja ümberõppekursuseid maal ellu ärgitada, aga reaalsete tulemusteni pole jõutud. Näiteks aasta-kaks tagasi taheti korraldada Pühajärvel paaripäevased kursused algajatele ettevõtjatele, aga huvilisi polnud, nentis Tammemägi.
  Maainimestel on probleemiks ka see, et ei saada aru igasuguste erastamiste, haldus- jt reformide ning Euroopa Liitu astumisega seotud asjadest. Raadio ja ajalehed räägivad suurtest teooriatest. Aga eriti just vanemad inimesed kurtsid, et neile ei seletata, mis kasu või kahju just nemad sellest või teisest seadusemuudatusest saavad. Terminid nagu valdade administratiivsuutlikkuse parandamine ja Euroopa Liidu aktide läbipaistvus, tuleks tõlkida inimeste keelde.
  Autor: Eha Laanepere
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Saabub tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Kahe elektripaketiga Matsimoka: vaidlesime pikalt Eesti Energiaga
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.