Ülo Toomsalu • 9. november 2001 kell 6:54

Tallinna juhid jätavad laenu kärpe soovitused tähelepanuta

Suurettevõtjad soovitavad Tallinnal tuleva aasta eelarvesse plaanitud 1,5 miljardi krooni suurust laenu poole võrra vähendada, kuigi rahandusministeerium lubaks endiselt laenata vaid 400 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinna linnavalitsus ei kavatse aga suurlaenust taganeda ja esitas volikogule eelarveprojekti koos 1,5 miljardi kroonise laenukavaga ning plaanib ka järgnevateks aastateks sama suurt investeeringumahtu.

?Tõenäoliselt oleks Tallinnal õigem tuleval aastal 500-700 miljoni krooni peale tõmmata,? ütles suurettevõtjate assotsiatsiooni tegevjuht Jaak Saarniit. ?Investeerida on kahtlemata vaja ning Tallinnal pole põhjust häbeneda ka laenu võtta, kuid majandusprognoose ja riigi üldist rahalist seisu arvestades ei saaks seda soovitud mahus teha,? rääkis Saarniit.

Kallas lubab endiselt vaid 400 miljonit laenata. Rahandusministeeriumi nõuniku Daniel Vaariku sõnul jääb ministeerium seisukohale, et Tallinn peab jääma mõne kuu taguse eelarvestrateegia kava juurde. Seal oli investeeringuks mõeldud 400 miljonit krooni.

Esialgsete arvestuste järgi sooviks Tallinn nii tuleval kui ka kahel järgneval aastal investeerida ligi 1,5 miljardit krooni.

?See on üks projektsioon, kuidas peaks investeeringutega edasi minema,? ütles Tallinna finantsjuht Ahti Kallaste. ?See pole väga põhjalik arvestus, vaid esialgne projekt,? lisas ta eile avalikkuse ette jõudnud kolme aasta investeeringute kava kohta.

?Minu inimesed finantsteenistuses hakkasid täpsemat kaheksa aasta investeeringute stsenaariumi kokku panema,? rääkis Kallaste.

Kaheksa aasta stsenaariumi nõudis Tallinnalt rahandusministeerium. ?Esimene variant peaks homme (täna ? toim) valmima,? ütles Kallaste, lubades selle ka kohe linnapeale Tõnis Paltsile esitada.

Linnapeaga suurlaenu osas opositsioonis oleva rahandusminister Siim Kallaste sõnul laenaks linn järgmisel aastal 1,5 miljardiga oma laenunormi täis ning see külmutaks kohe edasise laenamise.

Kavandatav suurlaen võetaks 15 aasta peale, kusjuures esimesel viiel aastal küsiks linn kohe laenupuhkust ning maksaks vaid intresse. ?Aastane laenukoormus oleks tagasimaksmise 10 aasta jooksul 150 miljonit krooni aastas,? lisas Kallaste.

Hetkel kuum