Tõnis Oja • 18. november 2001 kell 22:00

USA head näitajad võivad olla petlikud

Möödunud nädalal tegi dollar jeeni suhtes viimase seitsme nädala suurima tõusu tänu lootustele, et sõda Afganistanis võib peagi lõppeda ning majandussurutisest toibutakse samuti varsti. Kolmanda kvartali ?vaid? 0,4protsendiline majanduse langus ja rekordiline jaemüügi kasv oktoobris paneb paljusid investoreid ja analüütikuid arvama, et Ühendriikide majandus ei põe enam kaua ja on aeg investeerida dollaripõhistesse väärtpaberitesse.

Samas on terve rida näitajaid, mis peaks optimismi jahutama. USA tööstustoodang langes oodatud 0,9 protsendi asemel 1,1 protsenti, mis tähendab toodangu kahanemist juba 13. järjestikust kuud. Tuleb arvestada ka seda, et supertulemus jaemüügis saadi kunstlikult ? tänu nullintressiga liisingupoliitikale autotootjatelt ning tarbijate suundumisele kallimatest poodidest odavatesse supermarketitesse.

Hetkel kuum