Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piiripealne mäng?

  Asjaosalised ise muidugi eitavad igasugust seadusevastast tegevust ning ütlevad, et vahetavad vaid läbimüügi andmeid, kuid ometi muudavad hindu üheaegselt ja ühes suunas.
  Näiteks Õlletootjate Liidu liikmed vahetavad igakuiselt infot müüdud õlle koguse kohta, et teada saada õlleturu mahtu ja turu jagunemist. Kuigi õlletehased ütlevad, et nad hindu puudutavat infot ei vaheta, toimuvad õlleturul ikkagi hinnamuutused sarnaselt kütuseturuga kõikidel üheaegselt ja ka ühepalju. Näiteks suurima õllehooaja, suve hakul tõstsid kõik õlletootjad enam-vähem ühel ajal ning ühepalju toodangu hindu.
  ?Hinnamuutused on reageering turule, kui keegi hinnaga midagi teeb, peab talle ju reageerima,? ütleb Saku Õlletehase suhtekorraldusjuht Kristina Seimann. ?Hinnad ise on raudselt ärisaladus, neid me omavahel ei vaheta.?
  Kangeid alkohoolseid jooke tootva Viina Liidu liikmed vahetavad samuti igakuiselt müügi-, ekspordi- ning aktsiiside laekumise numbreid. ?Hindu me ei vaheta ja selleks pole ka põhjust, sest kõige parem hinnanäitaja on ikkagi letihind,? ütles Sirje Potissepp ASist Remedia. ?Kui keegi müüb väga madala hinnaga, eks me siis oleme lõõpivas toonis tähelepanu juhtinud, aga kedagi nn korrale kutsuda küll ei saa.?
  Potissepp ütleb, et viinatöösturid on nii verised konkurendid, et isegi kui lepitaks milleski kokku, peaks kokkulepe nii kaua, kui asjaosalised on laua tagant püsti tõusnud. ?Tänapäeval ei ole kartell enam võimalik, varem veel, näiteks 1996. aastal, süüdistati meid kartellis,? lisab Potissepp.
  Majandustulemusi, nagu käibed, töötajate arv, keskmine palk, keskmine toa hind jne vahetavad ka hotellid Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu raames.
  Kütusefirmad ei vaheta omavahel mingisuguseid andmeid, nagu ütleb Neste Eesti ASi hulgimüügijuht ja Õliühingu juhatuse esimees Rain Talmar. ?Loomulikult me liidu sees räägime ka maailmaturuga seonduvatest asjadest, aga kui te nüüd viitate kartellile, siis seda pole,? sõnab Talmar. ?Õliühingu kuuest juhatuse liikmest kahel pole kütuse siseturuga midagi pistmist ja teised ei istu ka üle laua koos ega aruta hinnaga käitumist.?
  Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos ütleb, et andmete vahetamist liitude sees pole konkurentsiamet uurinud. ?Kui nad vahetavad mingeid tulemusi mineviku kohta, siis selles pole midagi seadusevastast,? sõnab Proos. ?Niipea, kui nad aga hakkavad rääkima omavahel hinnast ja tulevikuplaanidest, on asi kohe kahtlane.?
  Proosi sõnul on konkurentsiametil praegu ka paar kartellikahtlust uurimisel, kuid täpsemalt ei saa ta neist rääkida. ?Kui ma nüüd sellest ajakirjanduses räägin, siis küll enam mingit kokkulepet ei tõesta,? lisab ta.
  Poolteist aastat tagasi tõestas konkurentsiamet, et piimatööstused olid Vene kriisi järgses pingelises konkurentsisituatsioonis sõlminud omavahel keelatud kokkulepped.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Sõda pani Stora Enso Eestis pea ületamatu väljakutse ette Ettevõttel rekordiline aasta
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.