• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EMT turuliidri tiitel jätab hinna üles

  Eelmisel aasta andmete põhjal nimetas sideamet ASi EMT on 2002. aastal olulise turujõuga ettevõtjaks mobiilsideturul, kus EMT osa käibe järgi ulatus 72 protsendini. AS Eesti Telefon on järgmisel aastal, nagu tänavugi, olulise turujõuga telefoni-, põhiliini- ja sidumisteenuse turul.
  Olulise turujõu tiitlit sidumisteenuste turul EMT ei saanud.
  ?Sideameti otsusel kuulutada EMT olulise turujõuga ettevõtjaks mobiilsideturul erilist mõju ei ole,? ütles Radiolinja Eesti juht Sami Seppänen eile. ?Kui sideamet nimetanuks EMT olulise turujõuga ettevõtjaks sidumisteenuste turul, see oleks tarbijat mõjutanud. See otsus oleks alla toonud nii mobiilside hinna kui teinuks odavamaks helistamise mobiili- ja fiksvõrgu vahel.?
  Eesti Telefoni ja EMTga konkureeriva ASi Tele2 Eesti juhatuse esimees Ivar Lukk ütles, et Eesti Telefoni nimetamine olulise turujõuga ettevõtjaks sidumisturul eelmisel aastal oli selle põhjuseks, mis tõi fikstelefoni kõnehinna alla.
  ?Mobiilsideturul ei ole nüüd kiiret hinnalangust oodata, sest EMT ei tunnistatud olulise turujõuga ettevõtjaks sidumisturul,? sõnas Lukk. ?Oluline on see, et sideametil on nüüd võimalik järelevalvet teostada ja võimalikke kuritarvitamisi takistada. Ei usu, et see meie tulusid oluliselt mõjutab, aga EMT ei saa nüüd teistele teha alla omahinna pakkumisi.?
  ?Positiivne on see, et EMT peab kõiki võrdselt kohtlema, nimelt küsisime hiljuti võrgule juurdepääsu ja saime eitava vastuse. Nüüd ei peaks enam sellist asja juhtuma,? lisas Lukk.
  Eesti Telekom teatas septembris, et olulise turujõu staatuse rakendamise järel võib Eesti Telekomi 2002. aasta konsolideeritud puhaskasum väheneda 100?250 miljoni krooni võrra.
  ?Ma ei näe, kust nende tulud peaksid vähenema,? ütles sideameti peadirektor Jüri Jõema. ?See staatus ei tähenda tingimusi karistust.?
  Sideameti tururegulatsiooni osakonna juhataja Tarmo Osman lisas, et olulise turujõuga ettevõtja staatus tähendab tihedamat EMT ja sideameti vahelist infovahetust.
  ?See käib juba maist, kui rakendasime EMT-le olulise turujõu ettevõtja nõude, sisuliselt ei muutu nüüd midagi,? sõnas ta. ?Maikuust ei ole EMT tulud sugugi vähenenud, selle aasta üheksa kuu tulud kasvasid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 21 protsendi võrra.?
  ?Kuna EMT ei tunnistatud olulise turujõuga ettevõtjaks sidumisturul, väheneb kasum vähem, kui prognoositud 100?250,? sõnas ASi Eesti Telekomi juhatuse esimees Jaan Männik, kes ei osanud aga praegu öelda, kas ja kui palju Eesti Telekomi kasum võib nüüd väheneda. ?Tegeleme selle küsimusega,? ütles ta. Männik lisas, et juhtkond ja nõukogu arutavad, kuidas reageerida sideameti otsusele.
  Sideamet põhjendas EMT olulise turujõuga ettevõtjaks nimetamist sellega, et EMT ei tõestanud, et firma tegevus ei mõjuta vaba konkurentsi.
  ?EMT tõestas, et ei ole ohustanud vaba konkurentsi. Küll aga otsustas sideamet, et EMT ei tõestanud seda,? ütles ASi EMT peadirektor Peep Aaviksoo. ?Seda oleks ka väga raske, et mitte öelda võimatu, faktidega tõestada ? võime ainult kinnitada, et nii nagu me ei ole ohustanud konkurentsi mobiiltelefoniteenuse turul seni, ei ohusta me seda ka edaspidi.?
  EMT infojuht Kaja Pino ütles, et konkurendid nõuavad võrdset kohtlemist EMT poolt, kui ei tee seda ise EMT suhtes.
  ?Tele2 võtab meilt sidumise eest rohkem tasu, kui me võtame Tele2-lt,? sõnas Pino. ?Meie andmeil on ka Radiolinjal ja Tele2-l soodsamad lepingud.?
  ?Kuidas saab väike suurt ahistada,? kommenteeris Tele2 juhatuse esimees Ivar Lukk. ?Meie kohtlemine mõjutab EMTd vähe. Tegelikult on meil vanast ajast üks leping, mis varsti muudetakse.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.