Ülo Toomsalu • 4. detsember 2001 kell 6:24

Isamaaliit surub volikogudes eesti keelt kohustuslikuks

Kui riigikogu otsustab, et volikogudes tühistatakse rahvasaadikute keelenõue ja sõna tohib võtta vaid eesti keeles, siis tuleb poliitikute hinnangul määrata karistused ka korra rikkujatele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Parlament kinnitab tõenäoliselt kolmapäeval Isamaaliidu esitatud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muudatuse, mille eesmärk on tugevdada eesti keele positsiooni omavalitsustes.

Samas ei näe seaduseparandus ja kehtiv kord ette karistusi neile rahvaesindajaile, kes volikogus riigikeelt ei räägi.

Isamaaliidu fraktsiooni aseesimees Andres Herkel tunnistas, et järgmisena tuleb kindlaks määrata sanktsioonid keelenormide rikkujatele.

Näiteks võiks kohaldada haldustrahvi, suurtes volikogudes on kõige lihtsam mikrofoni väljalülitamine, juhuslikult pillatud lause puhul aitab istungi juhataja sekkumisest, pakkus Herkel. ?Riigikogu väljendab selle eelnõu kaudu oma poliitilist tahet, mida ta dikteerib ka täitevvõimule,? märkis Herkel, kelle sõnul on sanktsioone võimalik rakendada ka omavalitsuse aktiga.

Ka praegu peaksid kõikide volikogude ning linna- ja vallavalitsuste istungid toimuma eesti keeles. ?Reaalselt töötab Narva volikogu vene keeles, kuigi ametlikud dokumendid on eestikeelsed. Ilma vene keeleta ei suuda volikogu töötada ega arutelu pidada,? ütles riigikogu keskfraktsiooni ja Narva linnavolikogu liige Mihhail Stalnuhhin.

Hetkel kuum