Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Esimene ebaõnnestunud katse Magdaleenas

  Esimene vasikas on läinud aia taha. Mis teha, tihti püüame parimat, aga alati ei tule see välja nii nagu soovinud oleme.
  Tehes patsiendile informatsioonilehte oli meie sooviks teavitada teda tema õigustest haiglas viibimise ajal. Eeldasime, et tal oli võimalus raviasutust valida, omades eelnevalt mingisugust informatsiooni haigla osas, kuhu ta plaanilisele ravile tuleb. Erandiks on siin vältimatus korras kiirabiga toodud haige, kellel see võimalus võib muidugi puududa ja ka tema seisund ei võimalda tihtipeale selle üle arutleda.
  Valiku tegemisel ei eeldatud võimaluse äravõtmist patsiendilt tema soovi korral kasutada mõnda teist raviasutust, kus vajalikku abi võis saada. Mõningate erialade puhul ei ole see aga võimalik, kuna ravi teostatakse ainult ühes raviasutuses ja patsient peab leppima selle paratamatusega. Püüdsime lühidalt ja selgelt anda patsientidele edasi, millist informatsiooni ta oma raviarstilt peab ja võib saada. Eeldasime, et oma ravi suhtes vajalikul määral teavet saanuna kinnitab ta seda oma allkirjaga. Allkirja andjalt eeldasime, et temal pole pretensioone arstile ega raviasutusele saadud informatsiooni ja raviplaani osas.
  Informeerisime patsienti ka situatsioonist, kus tema erinevatel põhjustel katkestab eelnevalt kokkulepitud ravi ning väitsime, et sellises situatsioonis ei saa arst ega raviasutus vastutada ravi efektiivsuse eest ning tulemuste eest peab patsient ise vastutama.
  Tagantjärgi teksti lugedes võib kirjapandut ka teisiti tõlgendada, kui kiivalt otsida selles patsiendi õiguste kitsendamise püüdu.
  On advendi aeg ja kirjutaja on sündinud skorpioni sodiaagimärgi all. Detsembri esimene nädal on, lisaks valguse võidukäigu algusele pimeduse üle, antud ka aeg skorpionidele tehtud vigade parandamiseks.
  Haigla muudab informatsioonilehe lõppu selliselt, et kirjapandud tekst oleks mõistetav üheselt. Allkiri võetakse selle kohta, et on saadud rahuldav informatsioon haiguse, ravi ja ravi perspektiivi kohta. See informatsioonileht ei võta ennetavat nõusolekut raviprotsessis tekkivate situatsioonide ja probleemide kohta.
  Me oleme muutuvas ajas ja püüame teha oma tööd võimalikult hästi. Kui püüame kõik koos ilma teineteist süüdistamata aidata ravivajavaid inimesi jäävad ära paljud asjatud pinged ja kahtlused. Ka antud juhul oleks patsientide esindusühingu tähelepanu juhtimine teksti teisiti tõlgendamise võimalusele võimaldanud seda parandada ja vältida paljusid arusaamatusi.
  Aga võib-olla oli vaja tähelepanu võita ja seda vahendeid valimata? Kui nii, siis jääb ainult loota enamuse mõistmisele, kes on raviga rahule jäänud.
  Autor: Peeter Mardna
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Bolt läheb Soomes kolmandale katsele
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.